Sergio Marchionne, salvatorul FIAT și Chrysler, a murit la 66 de ani

Valentin Borcea ECONOMIC INTERNATIONAL

Sergio Marchionne, bărbatul care a salvat de la faliment nu una, ci două mărci legendare de automobile, FIAT și Chrysler, a murit la vârsta de 66 de ani din cauza unor complicații apărute după o operație la umăr.

Presa italiană a scris că Sergio Marchionne a fost supus unei operații foarte riscante pentru a extirpa o tumoră, dar în timpul intervenției chirurgicale a suferit un embolism cerebral, adică o bucată de țesut a intrat în sânge și a ajuns până în creier, unde a blocat vasele sangvine. Asta l-a aruncat într-o comă profundă și mai era ținut în viață doar de aparate.

Italianul renunțase încă din weekend la toate funcțiile pe care le deținea, inclusiv cele de director-general ale FIAT și Ferrari din cauza problemelor medicale. Reprezentanții familiei Agnelli, cea care a fondat și care încă deține FIAT, plus celelalte companii din grup, au spus încă de atunci angajaților că Sergio Marchionne nu se va mai întoarce.

Sergio Marchionne fusese numit director-general al grupului FIAT în 2004, atunci când firma italiană era într-o poziție dezastruoasă și aproape de faliment. Nu avea experiență în industria auto, fiind economist și contabil. Dar un an mai târziu, compania avea să înregistreze profit după 17 trimestre consecutive pe pierdere. A reușit asta prin reducerea birocrației, reduceri de posturi la nivelul managamentului și atenție acordată piețelor și profitului.

Sub conducerea lui Sergio Marchionne, FIAT a lansat Grande Punto și 500, mașinile care au marcat renașterea mărcii italiene. De asemenea, firma s-a întors pe piețele mari, pe care le părăsise de zeci de ani, precum SUA, Canada, Mexic și Australia.

În 2009, directorul FIAT a luat cea mai riscantă decizie din cariera sa: a decis că cumpere Chrsyler, o marcă aflată în faliment din cauza crizei financiare din 2007-2008. Până la urmă, cele două companii de renume au fuzionat în Fiat-Chrysler Automobiles, care a devenit unul dintre producătorii auto cu cea mai rapidă creștere pe piața globală. Noul grup este unul foarte profitabil și foarte eficient, care a reușit să vândă 4,7 milioane de mașini anul trecut, adică pe locul 8 în lume.

O atenție deosebită a acordat Sergio Marchionne celei mai cunoscute firme din grupul FIAT, anume Ferrari. În 2016, a reușit să separe renumitul producător de super-mașini de restul concernului și să creeze o firmă separată, ceea ce mulți șefi FIAT promiseseră înainte. Sergio Marchionne a devenit și directorul-general al noului Ferrari. Italianul s-a implicat personal și în conducerea echipei de Formula 1 Ferrari, dar nu a mai apucat să vadă câștigarea campionului mult-visat.

Sergio Marchionne se născuse în Abruzzo, Italia, în 1952. Era fiul unui carabinier italian, care și-a cunoscut nevasta în timp ce era detașat în Istria, pe atunci parte a Italiei. Când avea 13 ani, a emigrat cu familia în Canada.

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Dacian Cioloş, next level: “Nu mai este suficient să fii anti-PSD…”
“Nu Comisia Europeană face legislaţia în România, nu Comisia Europeană trebuie să stea de pază ...