După reuniunea SUA-UE: Ţările europene vor cumpăra gaz american mai scump, din raţiuni de securitate

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a anunțat că Uniunea Europeană va construi terminale speciale astfel încât să poată importa gaze naturale lichefiate din Statele Unite. “Mesajul este și pentru alții” – a spus șeful executivului european după discuțiile avute cu Donald Trump, la Washington.

Aceste este probabil cel mai important rezultat al discuțiilor UE-SUA, deoarece marchează un punct de turnură după luni întregi de tensiuni. Mai mult, în ziua când “UE a venit în vizită,” ca să-l cităm de Donald Trump, Casa Albă a anunțat că amână vizita lui Vladimir Putin până la anul, deși ar fi urmat să aibă loc în toamnă la Washington.

 Avertisment către RUSIA

Jean Claude Juncker a avut o remarcă vizavi de gazele naturale ale Rsuie. Liderul european a arătat că a înțeles criticile lui Donald Trump față de dependența blocului comunitar de importurile de hidrocarburi din Rusia și recomandarea oficialilor americani la diversificarea surselor.

Donald Trump i-a spus lui Vladimir Putin în Finlanda că țările lor vor deveni adversare pe piața europeană a gazelor naturale. Datorită exploatărilor abundente de gaze șist, Statele Unite a ajuns iarăși în poziția de a fi exportator de energie. Doar că gazele americane ar fi transportate în Europa în stare lichidă, la bordul unor vapoare speciale, și este nevoie de terminale dedicate unde să fie descărcate, transformate din nou în gaze și băgate în conducte de transport, ca să ajungă în casele europenilor.

Europa are nevoie de gaz

Consumul de gaz natural este în creștere în Europa, iar producția internă este în scădere. Importurile au crescut rapid în ultimii ani și va continua să crească și în viitor. Multe dintre electrocentralele de pe continent trec de la cărbune la gaz, deoarece aceeastă resursă e mai prietenoasă cu mediul. Doar că producția europeană este în scădere. Un motiv major pentru acest fapt este decizia guvernului Olandei de a scădea ritmul de extracție din gigantul câmp Groningen, deaorece exploatarea a cauzat cutremure în zonă. Iar analiștii spun că actualele gazoducte, mai ales cele din Africa de Nord, aproape au ajuns la capacitate maximă. Gazele americane ar putea fi o variantă alternativă

Pot ajunge gazele americane în UE?

Infrastructura existentă ar permite UE să aducă mai mult gaz lichefiat din Statele Unite. Doar 27% din capacitatea terminalelor LNG existente a fost folosită anul trecut, deci este loc din belșug pentru navele americane. În comparație, China și-a folosit terminalele LNG în proporție de 73%.

De asemenea, Statele Unite construiesc rapid terminale de export pe Coasta de Est și în Golful Mexicului, ca să poată vinde mai mult în străinătate. Americanii au devenit recent exportatori de gaze naturale, o dată cu succesul exploatărilor de șist, și trebuie să-și actualizeze infrastructura.

Avantajele și dezavantajele gazelor americane

Principalul avantaj al cumpărării gazelor din SUA este reducerea dependenței de Rusia și, deci, a capacității de șantaj a Moscovei. În prezent, o treime dintre gazele consumate în UE vine din Rusia. Dintre țările UE, Finlanda, Estonia, Letonia, Bulgaria sunt dependende între 75% și 100%. Polonia și Grecia iau cel puțin jumătate din gazele folosite tot de la rusi. Țările care depind mai puțin de 20% de importurile de la Moscova sunt România, Croația, Suedia, Danemarca, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Irlanda, Belgia și Olanda.

De asemenea, creșterea vânzărilor către Europa i-ar da lui Donald Trump un motiv să nu mai impună restricții economice asupra continentului. Președintele american mai vrea să echilibreze balanța comercială cu UE prin exporturile de gaze.

Dar cel mai mare impediment este prețul. Lichefierea gazului în SUA, transportarea lui în Europa și regazificarea lui aici ar dubla prețul pentru companiile americane. Dacă ar vinde la prețurile practicate acum în Europa, ar ieși în pierdere. Gazoductele rusești și costurile de producție ale Gazprom sunt mult mai mici, ceea ce permite Moscovei să țină prețurile jos. De aceea oficialii ruși  sunt încrezători că SUA nu le poate face concurență adevărată.

Dar dacă prețurile în Europa vor crește sau dacă paradigma de securitate se va schimba, importurile din SUA vor deveni din ce în ce mai tentante.

Când a venit pe continent să vorbească la NATO, Donald Trump a criticat Germania pentru gazele cumpărate din Rusia și pentru cheltuielile mici cu apărarea. Angela Merkel a recunoscut că țara sa trebuie să facă mai multe.

Dacă furnizorul de gaz ar fi considerat un element al securității naționale. Dacă Europa ar cumpăra gaz mai scump din SUA, diferența de preț dintre acesta și cel rusesc ar putea fi considerată drept cheltuială cu apărarea?

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Facebook, pierdere de 100 de miliarde de dolari într-o singură zi
  Acțiunile Facebook au pierdut 20% din valoarea lor de la bursă, atunci când s-a ...