Donald Trump avertizează: Cine face afaceri cu Iran nu va face cu SUA

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Statele Unite au reactivat oficial sancțiunile impuse Iranului din cauza programului său nuclear. Penalitățile fuseseră suspendate cât timp SUA mai erau în acordul nuclear din 2015 cu Teheranul, dar o dată cu retragerea ce a avut loc anul acesta, reimpunerea de sancțiuni era doar o chestiune de timp.

Donald Trump a spus că sunt cele mai usturătoare penalități impuse vreodată regimului de la Teheran. Iranul nu va mai putea cumpăra aur, cărbune, oțel și dolari. Iar din noiembrie, exporturile iraniene de energie vor fi limitate drastic. Mai precis, va fi impus un embargo asupra petrolului iranian.

De asemenea, președintele american a avertizat că nu vor fi tolerate nici firmele străine care continuă relațiile economice cu statul musulman. “Oricine face afaceri cu Iran NU va face afaceri cu Statele Unite. Vrea PACE MONDIALĂ, nimic mai puțin” – a scris Donald Trump pe Twitter.

La câteva ore după ce noile sancțiuni ale SUA au intrat în vigoare, producătorul auto german Daimler a anunțat că încetează activitățile comerciale în Iran și că suspendă un joint-venture anunțat anul trecut. Asta deși Uniunea Europeană a anunțat că va proteja toate companiile de eventuale sancțiuni americane prin așa numitul Statul de Blocare, care a intrat și el în vigoare astăzi. Anul trecut, schimburile comerciale UE-Iran au fost de peste 20 de miliarde de euro.

Hassan Rouhani, președintele Iranului, a spus că măsurile luate de Statele Unite reprezintă un război psihologic menit să-i dividă pe iranieni. Statele Unite vor să obțină un nou acord cu Teheranul, care să oprească programul nuclear, programul de rachete balistice și finanțarea grupărilor teroriste internaționale. Tratatul din 2015, semnat de SUA, UE, Franța, Germania, China, Rusia și Iran, prevedea doar o limitare temporară și controale internaționale, pe care Donald Trump le-a crezul mereu insuficiente.

De asemenea, nu puțini sunt cei care vorbesc de faptul că Washingtonul ar vrea să schimbe cu totul regimul teocratic din Iran, pe care nu îl consideră capabil de schimbare. Principele-Moștenitor Reza Pahlavi, fiul ultimului Șah al Iranului, cel care a fost înlăturat de ayatollahi în 1979, trăiește în exil în Statele Unite, este apropiat de cercurile de la Casa Albă și în ultimele luni a devenit cea mai puternică voce a opoziției iraniene. Fiul Șahului consideră că singura soluție este înlăturarea actualului regim de la Teheran. În Iran au loc constant proteste de câteva luni și demonstranții cer întoarcerea Familiei Imperiale.

 

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
AFIR alocă 62,5 milioane de euro pentru tinerii fermieri
De la 1 august, tinerii fermieri și antreprenorii de ferme mici pot depune cereri de ...