România, exemplu pentru Polonia în achiziția de rachete din SUA

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Polonia a decis să cumpere sisteme de rachete tactice HIMARS exact ca România, prin intermediul programului Foreign Military Sales. Adică un acord guvern-guvern, nu între guvern și o companie privată, care ar implica offset. Oficialii de la Varșovia au spus că această soluție, folosită și de autoritățile de la București – tot pentru achiziția de sisteme HIMARS – este mai rapidă și mai ieftină.

“Am decis într-adevăr să urmăm formula de achiziție folosită de români. Formula românească este mult mai ieftină și, cel mai important, livrările vor avea loc mult mai rapid. Suntem interesați ca Polonia să fie echipată cu cel mai modern echipament, cât de repede posibil și la cel mai bun preț,” a spus ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak. O delegație poloneză va merge în cel scurt timp la Washington pentru a lucra la detaliile contractului.

Asta înseamnă că Polonia anulează programul inițial de achiziție al HIMARS, numit de armata poloneză Homar. Acest program ar fi implicat și transferuri de tehnologie și offset, dar negocierile nu au dus nicăieri. Presa poloneză a notat că fabricile locale – care ar fi urmat să se ocupe de fabricarea sistemelor HIMARS – nu erau suficient de dezvoltate pentru a face față transferului de tehnologie din SUA.

România este prima țară din Europa care a decis să cumpere HIMARS, un fel de Katiușă americană. Polonia va deveni a doua. Ambele țări doresc să-și întărească apărarea în fața amenințării Rusiei.

Prin programul Foreign Military Sales (FMS), guvernul american se ocupă de procurarea, logistica și livrarea unor arme pentru guverne străine. Oficialii țărilor care vor să cumpere armament american nu mai negociază direct cu producătorul.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
România, cel mai important partener comercial al Republicii Moldova
România este de departe cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova. Peste un sfert ...