Mitingul diasporei: întrebări şi concluzii
La mitingul diasporei au participat aproape 60.000 de manifestanţi paşnici, dar în mijlocul cărora s-au inflitrat grupuri de anarhişti care doreau luarea cu asalt a guvernului. Violenţei i s-a răspuns cu violenţă. Jandarmeria a apărat o instituţie fundamentală a statului.
Prin anunţurile repetate de pe reţelele sociale şi apariţia băieţilor cu rucsaci şi cagule pe faţă demonstrează că agresiunea şi violenţa erau premeditate.
Reţelele sociale, liderii partidelor de opoziţie, posturile sistemului au îndemnat oamenii să participe cât mai mulţi la miting. Când iureşul era în toi, Dacian Cioloş a anunţat că nu mai participă.
Prin condamnarea acţiunilor jandarmeriei, Klaus Iohannis oare nu s-a poziţionat împotriva ordinii constituţionale, subminând autoritatea instituţiilor statului cu rol de stabilire a ordinii? Nu e un nou motiv de suspendare?
SRI are atribuţii specifice împotriva grupurilor anarhiste. Când ne va prezenta un raport detaliat asupra grupurilor violente şi cine le-a coordonat?
Jandarmii trebuiau să lasă rioţii să ia cu asalt guvernul? Nu ar fi fost o pactizare cu agresorii? În toate statele civilizate ale lumii, jandarmii preavizează manifestanţii paşnici înainte a interveni în forţă asupra grupurilor violente. Nimeni nu mai protestează la Bruxelles că guvernul federal al Germaniei a pus de nenumărate ori tunurile de apă pe rebeli?
Tunurile de apă o necunoscută pentru România reprezintă o obişnuinţă a marilor capitale confruntate cu violenţe. Peste tot în lume există grupuri turbulente, de sorginte anarhistă, care au mâncărimi să se bată cu forţele de ordine.
De ce în SUA, cea mai consolidată democraţie, acţiunile de Crowd/Riot Control ale forţelor de restabilire a ordinii legale sunt considerate legitime, iar în România nu?
Când huliganii au devastat Muzeul Antipa şi au dat foc la chioşcuri forţele de restabilire a ordinii trebuiau să stea impasibile?
Prin anunţurile repetate de pe reţelele sociale că „trebuie să intrăm în curtea guvernului” nu se demonstrează premeditarea violenţelor de către activiştii civici recunoscuţi?
Poliţia, Procuratura trebuie să facă anchete fără precedent, pentru a trage la răspundere nu numai agresorii, ci şi pe iniţiatori.
Vorba lui Borcescu, adjunctul lui Moruzov, şeful Siguranţei, „Noi ne-am apărat ţara,” la întrebarea mea de ce Siguranţa aresta atâţia turbulenţi în perioada interbelică?
Dacă ar mai fi trăit Moruzov sau Cristescu sigur că s-ar fi făcut câteva dosare solide de trădare naţionalăp şi deferiţi Justiţiei, cât de curând.