Sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului va avea loc pe 25 noiembrie 2018. De ziua Sfintei Ecaterina
Patriarhul Daniel anunță într-un mesaj adresat românilor din diaspora că sfințirea catedralei va avea loc pe 25 noiembrie 2018, conform basilica.ro. Acesta este transmis credincioşilor cu prilejul Duminicii migranţilor români, 19 august 2018.
Cu acelaşi prilej, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Daniel, a mulțumit ”Guvernului României, Primăriei Municipiului Bucureşti, altor primării şi unor consilii judeţene” pentru dărnicia lor în cazul Catedralei Mântuirii Neamului.
Conform etapelor de execuţie a construcţiei monumentale, crucile vor fi așezate pe turle spre finalul lunii octombrie, iar în aceeași perioadă vor fi montate și ușile de bronz la intrările principale situate la cota zero.
Subsolurile adiacente Catedralei, care fac legătura între cota terenului și cota zero și pe care sunt prevăzute platformele cu scări pentru accesul în Catedrală, se vor executa, în funcție de posibilitățile tehnologice, începând cu această primăvară. Primele subsoluri realizate vor fi cele din partea vestică a obiectivului.
Târnosirea Catedralei Mântuirii Neamului va avea loc în ziua scrisă cu negru în Calendarul ortodox. Biserica o pomenește pe Sfânta Muceniță Ecaterina, așadar toate femeile care îi poartă numele își sărbătoresc ziua onomatică.
Pe 25 noiembrie, credincioşii merg la biserică pentru a se ruga pentru sănătate şi pentru binele familiei.
Cine a fost Sfânta Ecaterina?
Sfânta Mucenița Ecaterina a fost fiica principelui Consta și a trăit în timpul împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea. Ea cunoștea foarte bine limbă greacă și limbă latină și avea cunoștințe temeinice de astronomie și de oratorie, potrivit crestinortodox.ro. Ecaterina a avut două viziuni: în prima o vede pe Maica Domnului cu Pruncul în brațe. Ecaterina nu era creștină, așa că nu a reușit să vadă fața Mântuitorului. Acest lucru i-a descoperit deșertăciunea cunoștințelor ei a ales să primească Sfântul Botez.
În a două vedenie, i s-a arătat Hristos, care i-a dăruiește un inel de logodnă, spunându-i:„Iată, astăzi te primesc pe ține mireasă Mie nestricata și veșnică, deci să păzești tocmeală această cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc”.A doua zi, Ecaterina a rămas uimită când a vezut că inelul de logodnă a apărut pe degetul său. Acesta a fost momentul în care viața i s-a schimbat radical.
De la acest moment, Sfânta Ecaterina a început să condamne cultul și miturile păgâne, a înfruntat în discuții publice pe înțelepții vremii și chiar a reușit să-i aducă la adevărată credința. Apoi, a fost silită de Maximian să se înfrunte cu o adunare de filosofi păgâni. Ea a reușit să-i convingă pe toți filozofii prezenți să creadă în Dumnezeu. Pentru acest lucru, toți acei înțelepți au fost arși în foc.
Pe muntele Sinai s-a ridicat Mănăstirea Sfânta Ecaterina
Sfânta Ecaterina a murit crunt, după ce i s-a tăiat capul pentru că a luptat împotriva cinstirii zeilor. Potrivit Sfintei Tradiții, la tăierea capului sau nu a curs sânge, ci lapte, iar îngerii au dus trupul Sfintei Ecaterina în Muntele Sinai, în locul în care Moise văzuse Rugul Aprins. Aici s-a ridicat o mânăstire cu numele Sfintei Mucenițe, Mănăstirea Sfântă Ecaterina.