Henderson: Amnistia infracţiunilor fără violenţă, „reset” pentru redarea încrederii în statul de drept

Valentin Borcea OPINIE POLITIC Principal

Fostul ministru britanic Doug Henderson a vorbit despre lupta anticorupţie din România într-un articol pentru EuReporter.co, unul dintre cele mai populare site-uri de ştiri în rândul oficialilor de la Bruxelles. Fostul Oficialul de la Londra a spus că nu există niciun dubiu legat de necesitatea combaterii corupţiei în România, dar a ridicat multe semne de întrebare legate de metodele folosite de autorităţile de la Bucureşti.

„Am fost suficienţi de atenţi la faptul că România era nevoită să respecte drepturile omului şi statul de drept în cadrul luptei anticorupţie? Sunt din ce în ce mai multe temeri legate de faptul că le-am cerut să rezolve o problemă fără să le aratăm că lumea ţine cont şi de cum este rezolvată problema. Le-am oferit suficientă susţinere strategică astfel încât metodele folosite de România să adere la normele europene legate respectarea drepturilor omului? Le-am cerut un sistem juridic echitabil şi transparent? Sau doar le-am cerut să obţină rezultate”, a spus el.

Doug Henderson a mai amintit că România este ţara din UE cu cele mai multe procese la CEDO de încălcare a drepturilor omului. Multe dintre acestea sunt legate de condiţiile de detenţie, dar fostul ministru a atras atenţia asupra faptului că multe probleme încep de dinaimte de închisoare.

„În ultimele luni au ieşit la iveală protocoale semnate între SRI, ICCJ, Procurorul-General, CSM şi asociaţia avocaţilor. Acestea au subminat serios încrederea în sistemul de justiţiei din România, au ridicat semne de întrebare legate de respectarea drepturilor omului şi prevederilor constituţionale. Aceste protocoale au dezvăluit şi un alarmant conflict de interese. De exemplu, protocolul dintre SRI şi CSM înseamnă că a existat o relaţie secretă care ar putea determina CSM şi pe judecători să fie de partea serviciilor de informaţii şi a partenerilor acestora din DNA. Aceste temeri sunt accentuate de faptul că în asemenea cazuri, procentul de condamnări a fost de 90%.”

 Autorul trage şi un semnal de alarmă asupra unei situaţii potenţial foarte grave şi vine şi cu o soluţie care ar putea spăla imaginea României.

„Există temerea că ar putea fi mii de oameni în închisoare ale căror condamnări să fi fost făcute prin anchete motivate politic, relaţii secrete între diverse ramuri ale sistemului juridic românesc şi presiuni asupra judecătorilor.

Ce s-ar putea face în situaţia asta? Una dintre obţiunile avute în vedere este amnistia pentru infracţiunile fără violenţă. Asta ar reprezenta un buton de reset care, o dată apăsat, ar permite refacerea încrederii în statul drept şi reînoirea angajamentului pentru respectarea standardelor UE în justiţie”

Doug Henderson a fost ministru de stat pentru Europa şi ministru de stat pentru Forţele Armate în perioada 1997-1999. De asemenea, timp de 13 ani a fost membru al Parlamentului Marii Britanii.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
SUA combat “fake-news” pe rețelele de socializare. România nu face nimic
Facebook a anunțat că a închis peste 600 de grupuri, pagini și conturi identificate drept ...