INEDIT/La 23 August 1944, Regele Mihai i-a surprins pe toţi. Documente declasificate din arhivele SUA

Valentin Borcea INVESTIGAȚII POLITIC Principal

Actul de la 23 August 1944 a fost unul strict gândit la București, fără nicio implicare din exterior și care a luat complet prin surprindere marile puteri SUA, Marea Britanie și URSS. Gestul curajos al tânărului Rege Mihai și a liderul opoziției democratice a provocat un mare șoc la Washington, Londra și Moscova, deoarece nimeni nu se aștepta la el atunci când a avut loc. O dovedesc fără echivoc aceste scrisori diplomatice desecretizate, publicate pentru prima oară în România de NEWSTANDARD.RO.

Regele Mihai a spus că 23 august 1944  “nu este nici pe departe singurul eveniment istoric falsificat în România. Dar este, cu siguranță, cel mai falsificat eveniment din Istoria noastră”. Documentele de față vin să clarifice măcar o parte din întâmplările acelei zilei care, de bine sau de rău, încă are ecouri asupra României de astăzi.

Primul document este o scrisoare transmisă de însărcinatul cu afaceri al SUA în Turcia, care reia informațiile pe care le primise de la premierul turc în legătură cu atmosfera de la București:

Ankara

Datată 23 august 1944

Înregistrată 3:34 am, 24th

Domnului Secretar de Stat,

Washington

FOARTE URGENT

1549, August 23, 7 p.m.

Premierul (n.red: Turciei Sükrü Saracoglu) m-a informat astăzi că a primit o telegramă de la atașatul turc din București cu următorul mesaj:

Tocmai am fost la Primul Ministru (n. red: Mihai Antonescu). Mi-a spus că situația este foarte serioasă. În două zile toată Basarabia va fi ocupată de ruși. Ne dorim ca dumneavoastră să fiți intermediarul nostru pentru obținerea unui armistițiu. Vorbesc cu acordul complet al Regelui, al Mareșalului și a tuturor liderilor opoziției. Vă rugăm să obțineți în 24 de ore răspunsul guvernelor britanic și american la următoarea chestiune:

Premierul României ar dori să știe care dintre următoarele trei alternative este preferată de guvernele britanic și american: (unu) trimiterea unui reprezentant român la Moscova pentru a semna un armistițiu; (doi) să intre în contact simultan cu Americanii, Britanicii și Rușii pentru a fixa condițiile armistițiului; sau (trei) să discute condițiile armistițiului în Cairo cu Aliații.

Premierul a spus că ar aprecia dacă l-ați informa cât de curând posibil în legătură cu viziunea guvernului american.

Kelley (n.red.: Robert F. Kelley, însărcinatul cu afaceri al SUA la Ankara)

 

Următoarele scrisori arată clar că evenimentul de la 23 August 1944 a intervenit brusc și furtunos în conversațiile Aliaților despre situația din România. Mirarea legată de evenimentele de la București răsună și acum din aceste scrisori, la 74 de ani după ce au fost transmise.

 

Moscova via Departamentul de Război

Datată August 24, 1944

Înregistrată 1:17 pm

 

Domnului Secretar de Stat,

Washington.

Prioritar.

3135, August 24, 5 p.m.

Pentru Secretar

L-am sunat pe Vîșinski în această după-amiază la 3:30 să-l întreb ce informații are guvernul sovietic despre evoluțiile din România. A declarat că autoritățile sovietice nu au nicio informație, în afară de ceeea ce au auzit la radio și să nu a primit nicio instrucțiune de la guvernul său să facă vreo declarație pe acest subiect în acest moment. (Trimisă Departamentului. Repetă la Londra ca 153, la Ankara, la AMPOLAD pentru Murphy și la Cairo pentru MacVeagh. Secret pentru Ambasadori). Ca răspuns la întrebarea mea a spus că nu știe dacă Comandamentul militar român a fost în legătură cu Armata Roșie sau dacă românii au lăsat armele. Vâșinski a spus că nu vede niciun motiv ca acordul de capitulare, așa cum a fost el discutat în aprilie, să nu rămână valabil, dar că situația va trebuie studiată ținând cont de condițiile schimbate. El nu a avut de dat nicio sugestie în legătură cu procedura care va fi urmată în gestionarea acestei situații între cele trei guverne. I-am explicat cât de interesat știu ați fi să obțineți informații și a fost de acord să mă informeze prompt în legătură cu orice evoluții.

Harriman (n.red: Averell Harriman, ambasadorul SUA la Moscova)

 

 

 

 

 

 

 

Moscova via Armată

Datat August 26, 1944

Înregistrat 1:30 a.m.

 

Domnului Secretar de Stat,

Washington.

US Urgent

3159, August 26, 3 a.m.

Pentru Președinte și pentru Secretar.

Molotov (n.red.:Viaceslav Molotov, ministrul sovietic de Externe)  l-a sunat pe ambasadorul britanic și pe mine la unu treizeci a.m. și a dat următoarea declarație orală:

“Pentru a susține prestigiul noului guvern român și având în vedere ultimele evoluții, guvernul sovietic nu consideră (repet, nu) oportună introducerea unor noi condiții de armistițiu. Trebuie ajuns la un acord cu guvernul român în legătură cu semnarea unui armistițiu bazat pe condițiile propuse în aprilie, cu cele trei cereri adiționale ale reprezentanților români în Cairo:

(unu) Alocarea românilor a unei zone libere, unde să fie sediul guvernului lor, (doi) acordarea armatei germane o perioadă de 15 zile să plece din România, (trei) în legătură cu reducerea despăgubirilor.

Noile condiții de armistițiu propuse de guvernul britanic ar putea fi discutate la Moscova cu reprezentanții celor trei guverne aliate.

Aceste negocieri, consideră guvernul sovietic, ar trebui să aibă loc la Moscova”

Molotov a fost de accord cu propunerea britanică pentru participarea ambasadorului britanic și a mea la toate negocierile cu delegații români. A explicat că a fost informat că doi ofițeri români au fost trimiși la Istanbul să contacteze reprezentanții Aliaților iar Molotov a propus că acești oameni să vină imediat la Moscova. El a informat de această dorință pe ambasadorii sovietici din Ankara și Cairo.

Molotov a explicat că Armata Roșie a prins în capcană 12 divizii germane în zona Chișinăului. Aceste divizii nu vor avea dreptul să se evacuaze. Era încrezător în faptul că vor fi făcuți prizonieri de război ai Armatei Roșii.

Molotov a cerut un răspuns deosebit de urgent iar Clark Kerr a spus că este încrezător că va primi unul până dimineață.

Trimisă Departamentului cu numărul 3159 (repetat pentru ambasadorii de la Cairo și Ankara ca secretă)

Harriman

 

Moscova via Armată

Datat August 26, 1944

Înregistrat 8:15 a.m.

 

Domnului Secretar de Stat,

Washington.

US Urgent

3178, August 26, 8 p.m.

Pentru Președinte și pentru Secretar, de la Harriman

În conversația avută cu Molotov în această seară în legătură cu alte chestiuni (vedeți 3159, August 26, 3 a.m.) i-a spus ambasadorului britanic și mie că nu a comunicat cu guvernul român și că nu a invitat reprezentanți la Moscova, până nu primește un răspuns de la britanici și de la noi. Și-a exprimat speranța că vor veni în curând.

Harriman

 

 

Această investigație jurnalistă nu se va opri aici. Vor fi publicate și documente din arhivele americane care fac referire la această perioadă din istoria României.

 

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Noul ambadorul al Marii Britanii și-a început cariera diplomatică în România comunistă
Andrew Noble, noul ambasador la Marii Britanii în România, și-a început astăzi misiunea. Dar diplomatul ...