Fanii nu vor mai putea distribui imagini cu echipele favorite, acestea devenind proprietare ale drepturilor de autor

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Cât timp atenția lumii era distrasă de Ungaria și de articolul 7, Parlamentul European a mai votat un pachet de schimbări dramatice a legilor drepturilor de autor. Modificările ar putea avea efecte uriașe asupra viitorului Internetului.

Potrivit proiectului votat în PE, platformele online precum Google și Facebook devin direct responsabile de conținutul încărcat de utilizatori. Mai precis, vor avea obligația să verifice dacă pozele, videoclipurile, muzica și alte asemenea lucruri pe care o persoană vrea să le posteze online sunt cumva protejate de drepturi de autor. Dacă descoperă că sunt, vor fi cenzurate sau șterse. Un exemplu concret: dacă cineva i-a o poză cu drepturi de autor, pune un comentariu umoristic pe ea, adică face un meme din fotografie, și vrea să o încarce pe Facebook, rețeaua nu îi va da voie. Deși este clar o parodie fără scopul de a obține profit.

De asemenea, tot potrivit documentului votat în PE, site-urile de știri vor primi un drept special prin care să restricționeze articolele să apară în agregatoare precum Google News. Mai multe publicații s-au plâns că utilizatorii nu mai intră pe paginile lor, deoarece sunt mulțumiți să citească titlurile și un fragmentele din text care apar pe agregatoarele de știri.

Fanii nu vor mai putea distribui imagini cu echipele favorite, acestea devenind proprietare ale drepturilor de autor

De asemenea, proiectul european va permite echipelor sportive să limiteze acţiunile fanilor de a distribui online imagini și videoclipuri. Adică un suporter nu va avea voie să distribuie o filmare sau o poză pe care a făcut-o el pe un stadion, deoarece echipa sa devine proprietară a tuturor imaginilor din timpul jocului, indiferent cine le-a făcut.

Axel Voss se luptă cu giganţii pentru drepturile proprietarilor de conţinut

Inițiatorul acestor amendamente la legea drepturilor de autor este un eurodeputat german, Axel Voss, din partea partidului Angelei Merkel. Politicianul a spus că jurnaliștii, artiștii și restul creatorilor de conținut nu sunt plătiți corect atunci când operele lor sunt folosite online. Axel Voss este de părere că principiul unei plăți echitabile pentru munca făcută trebuie să se aplice tuturor și oriunde, indiferent dacă în lumea fizică sau în cea virtuală. Scopuri nobile dar, ca de obicei, diavolul este în detalii.

În vară, 70 de personalități de marcă din domeniul tehnologiei, printre care co-fondatorul Wikipedia și inventatorul World Wide Web (www) au trimis o scrisoare deschisă PE prin care critică amendamentele europarlamentarului german. Modificările, au spus semnatarii, reprezintă un pas fără precedent către transformarea Internetului într-o unealtă automată de supraveghere și control a utilizatorilor.

Totuși, mai este mult până când aceste modificări vor deveni literă de lege, deoarece trebuie aprobate de Consiliul Uniunii Europene și de Comisia Europeană. Dacă se vor înțelege, directiva va trebui apoi transpusă în legislația internă de tuturor statelor membre.

De unde au venit aceste amendamente?

Cazul care a stat la baza modificărilor lui Axel Voss vine dintr-o școală primară Germania. Un copil a luat o fotografie de pe un site de turism și a folosit-o într-un proiect de la ora de geografie. Apoi școala a luat prezentarea elevului și a încărcat-o pe pagina proprie de Internet. Din această cauză, fotograful a dat în judecată instituția de învățământ deoarece i-a încălcat dreptul de autor și a câștigat despăgubiri în instanță.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Cum funcționează Articolul 7, “opțiunea nucleară” a UE, pentru țările neascultătoare
Parlamentul European a votat în urmă cu puțin timp demararea procedurilor de sancționare a Ungariei ...