Vladimir Putin: Serghei Skripal este un trădător nemernic
Serghei Skripal, spionul rus otrăvit în Marea Britanie cu un puternic agent neurotoxic, produs în laboratoarele sovietice, a fost atacat în termeni duri de către Vladimir Putin, președintele Rusiei și fost șef al FSB. Declarațiile liderului nu au fost făcute într-un cadru privat și înregistrate în secret, ci chiar în timpul unui forum international dedicate energiei.
“Este doar un spion, un trădător al patriei sale. Este un nemernic, asta-i tot” – a spus Vladimir Putin despre bărbatul care trăiește în exil în Marea Britanie din 2010, după ce a fost ani la rândul agent dublu, britanic și rus. Autoritățile britanice au acuzat doi spioni rușii că au fost în spatele atacului cu Novichok care era să-i coste viața pe Serghei Skripal și pe fiica sa, Iulia.
Rusia a vrut să-l omoare pe trădător
Potrivit unei cărți despre acest caz, scrisă de un jurnalist BBC, fostul spion nu a crezut inițial, după ce a ieșit din comă, că Rusia a vrut să-l omoare, dar că și-a dat seama repede de acest fapt. Serghei Skripal a relatat că deși a vândut secrete rusești occidentului, a rămas un naționalist rus și că a adoptat linia ideologică a Kremlinului. Asta chiar dacă stă într-o casă cumpărată pentru el de către MI6, agenția britanică de spionaj externe.
Serghei Skripal, un fost spion sovietic aflat în exil în Marea Britanie, și fiica sa Iulia, au fost otrăviți cu Novichok în martie 2018, dar au supraviețuit. Substanța folosită de atacatori este o teurotoxină foarte puternică, produsă de URSS în anii 1980 și care în prezent este considerate armă chimică.
Cine a pus agentul neurotoxic pe clanţa de la uşă?
Potrivit autorităților de la Londra, cei doi potențiali asasini au ajuns în Marea Britanie pe 2 martie, au pus Novichok, un puternic agent neurotoxic, pe clanța ușii casei lui Serghei Skripal, apoi pe 5 martie au plecat înapoi la Moscova. Premierul Theresa May a spus luna trecută că agresorii sunt agenți ai GRU, serviciul de contrainformații militare al Rusiei. De atunci, un grup de activiști au confirmat ipoteza, cel puțin în cazul unuia dintre atacatori, despre care au aflat că este colonelul Anatoli Chepiga din GRU.