Muntenegru vrea patriotism cu forța și de frica amenzilor
Guvernul muntenegrean a aprobat amenzi severe pentru cei care nu vor să se ridice în picioare atunci când este intonat imnul naţional. Penalitățile vor fi între 350 și 2.300 de dolari, în condițiile în care salariul mediu în micul stat balcanic este de 600 de dolari. Ca să nu rămână fără bani o lună întreagă sau mai mult, muntenegrenii s-ar putea să se grăbească să se ridice în picioare atunci când va răsuna imnul, a scris Europa Liberă.
Proiectul va ajunge acum în Parlament, unde cel mai probabil va fi aprobat, având în vedere că este susținut de partidul de guvernământ. Ministrul Culturii de la Podgorița a spus că aceste măsuri vor permite țării să-și arate respectful pentru istorie și identitate.
Ţinta este comunitatea sârbă din Muntenegru
Totuși, aceste potențiale sancțiuni vor irita cu siguranță comunitatea sârbă din Muntenegru, care formează o treime din populație. Unii dintre sârbii muntenegreni nu au recunoscut nici până astăzi imnul adoptat în 2004, după ce țara s-a despărțit de Serbia, alături de care forma o federație.
Versurile imnului scrise de un colaborator al Italiei fasciste
Cântecul, numit “Răsărit luminos al Muntenegru” are la origini o melodie populară din secolul XIX. Versurile sunt mai controversate: sunt scrise de fondatorul mișcării pentru independență a Muntenegru, care a fost și colaborator al armatelor Italiei fasciste care au ocupat vestul Balcanilor.
Nikola a ridicat ţara la rang de regat
Muntenegru a fost de facto independent de Imperiul Otoman începând cu secolul XVI, când episcopii ortodocși de Cetinje și-au transformat parohia într-un principat ecleziastic, cu ei în frunte. Începând cu 1696, episcopii au fost ereditari, din Casa Petrovic-Njegos. În 1852, Prințul-Episcop Danilo al II-lea a decis să secularizeze țara, care a devenit principat. Nepotul și succesorul său, Nikola I, a ridicat țara la rang de regat, în 1910. Dar opt ani mai târziu, Regele Nikola a fost înlăturat iar Muntenegru s-a unit cu Serbia. Dar regina Elena a Italiei, soția regelui Victor Emanuel al III-lea și fiica regelui muntenegrean, a jurat răzbunare. Regiunea a fost ocupată de armata Italiană iar un Regat muntenegrean marionetă a Romei a fost proclamat, dar potențialul monarh a refuzat coroana, jurând loialitate dinastiei Karageorgevici.
Filip Vujanovic, fostul preşedinte, se ridica greu
Imnul nu face referire la muntenegreni ca sârbi, iar mulți dintre parlamentarii partidelor sârbești stau jos când este intonat în Parlament. Chiar și fostul președinte Filip Vujanovic, etnic sârb, era cunoscut pentru faptul că se ridica foarte încet și se așeza înapoi foarte repede.
Prin noua legislație, Muntenegru va fi o țară unică în Balcani, deoarece nicăieri în regiuni nu mai sunt asemenea sancțiuni. Muntenegru este cel mai nou stat NATO și fruntaș, alături de Serbia, pentru aderare la UE în 2025.