Oficial: Cuplurile gay din Polonia își vor putea înregistra copiii născuți în alte țări
Un cuplu de lesbiene din Polonia, care au împreună un băiat de patru ani, vor putea să-l înregistreze pe numele lor, conform legilor poloneze. Curtea Supremă le-a dat câștig de cauză după un proces îndelungat, care a durat 3 ani.
În 2015, femeia cu cetățenie poloneză s-a adresat administrației locale pentru a cere eliberarea pe numele fiului ei a unui certificat de naștere polonez. Băiatul fusese născut la Londra în 2014, dar în documentele britanice la părinți erau trecute două femei: mama și partenera ei. Așa că oficialii polonezi au refuzat înregistrarea copilului.
Copilului i se aplică în Polonia „dreptul sângelui,” faţă de „dreptul pământului” în SUA
Acum, Curtea Supremă de la Varșovia a dat câștig de cauză celor două lesbiene, al căror copil va putea primi documente poloneze, a scris Reuters. Potrivit legii poloneze în vigoare, orice copil născut oriunde în lume dintr-un părinte polonez este automat cetățean al Poloniei. Acest principiu legal se numește “jus sanguinis”, adică dreptul sângelui. Cazul opus este în SUA, unde se aplică “jus soli”, dreptul pământului, adică orice copil născut pe teritoriul țării primește cetățenie americană, indiferent de naționalitatea părinților.
Căsătoriile gay nu sunt permise în Polonia
Decizia Curții Supreme a Polonia este una în premieră, una dintre cele mai conservatoare și religioase țări din Europa. Activiștii LGBT au spus deja că vor deschide noi posibilități pentru cuplurile homosexuale. Partidul de guvernare Lege și Justiție a refuzat să comenteze iar influenta Biserică Catolică Poloneză va da un comunicat în perioada următoare. Căsătoriile gay nu sunt permise în Polonia.
Curtea Supremă, în dezacord cu politica naţionalistă a Partidului de guvernământ
Coincidență sau nu, Curtea Supremă este un bastion al rezistenței față de actualul executiv naționalist de la Varșovia și una dintre instituțiile vizate de ampla reformă în justiție inițiată de PiS, menită să scape sistemul de influența vechiului regim comunist.
În iulie 2017, majoritatea PiS a votat noi legi prin care erau reformate Curtea Supremă și Consiliul Judiciar Național. Astfel, ministrul justiției putea numi președinții tribunalelor de drept comun, iar Parlamentul era mandatat prin lege să destituie judecătorii Curții Supreme. Până atunci, judecătorii erau numiți, promovați și trași la răspundere de alți judecători.
Judecătorii nu dau socoteală nimănui
Oficialii polonezi au explicat că acest sistem a permis judecătorilor să devină o castă elitistă, greoaie, coruptă și detașată de problemele reale ale societății. De exemplu, Curtea Supremă a refuzat să dezvăluie cum a atribuit contracte și nici cum au fost cheltuiți banii de pe cardurile de credit ale judecătorilor săi, carduri finanțate de la bugetul de stat. Practic, judecătorii trebuiau să dea socoteală doar altor judecători, nu cetățenilor sau aleșilor.