Toate avioanele F-35 din întreaga lume, consemnate la sol
Întreaga flotă globală de F-35, care cuprinde cele mai moderne, scumpe și performante avioane din lume, va fi ținută la sol pentru inspecții. Decizia vine după ce o aeronavă de acest tip s-a prăbușit luna trecută în Carolina de Sud, în timpul unui zbor de antrenament. Vor fi verificare conductele de alimentare ale tuturor celor peste 320 de avioane.
O ţeavă defectă la motor ar pune toată linia de avioane la sol
Pentagonul suspectează că accidentul din septembrie, primul din istoria programului, în urma căruia un F-35, în valoare de 100 de milioane de dolari, a fost complet distrus, ar fi putut fi cauzat de o țeavă defectă de la motor. Inspecțiile tuturor avioanelor vor fi gata în maxim 48 de ore. Piesele defecte, dacă vor fi găsite, vor fi înlocuite.
Lockheed-Martin, căderi la bursă
Anunțul a dus scăderea valorii acțiunilor Lockheed-Martin, producătorul F-35, la bursa americană. O acțiune a ajuns la 335,42 de dolari, cu circa 1% mai puțin.
Luna trecută a fost o lună cu două premiere pentru F-35. Prima prăbușire, de care am vorbit mai sus, a venit la doar câteva zile după ce un F-35B, varianta cu aterizare verticală, a fost folosit cu succes, pentru prima oară, în luptă. Mai precis, într-un raid în Afganistan.
F-35, marea afacere americană de viitor
F-35 este cel mai scump program de înarmare din istorie. Până în 2070, când este programat să se termine, ar urma să coste 1500 de miliarde de dolari. Totuși, americanii speră să vândă peste 3000 de aeronave în următoarele decenii. În prezent, F-35 este în dotarea a 10 țări, printre care Statele Unite, Marea Britanie, Italia, Japonia și Turcia. România, prin participarea la programul F-16, este eligibilă, teoretic, pentru achiziția de F-35 cândva în viitor.