Matteo Salvini: Arrivederci Merkel, Schulz e Juncker!
“Arrivederci Merkel, Schulz e Juncker!“ Acesta a fost salutul liderului naționalist italian și ministru de Interne, Matteo Salvini, după alegerile regionale din Bavaria, soldate cu un eșec istoric pentru aliații Angelei Merkel din coaliția de guvernare, CSU și SPD. El a însoțit textul și cu poză sugestivă, cu șefa guvernului de la Berlin șocată și cu Jean Claude Juncker care îl pupa pe chelie pe Martin Schulz.
Salvini, fericit de eșecul Angelei Merkel din Bavaria și de ascensiunea AfD
“În Bavaria a învins schimbarea și a pierdut vechiul sistem UE care a condus atât de rău de la Bruxelles,” a scris Matteo Salvini pe Twitter, unul dintre canalele sale favorite de comunicare. Ministrul italian a lăudat naționaliștii din partidul AfD, Alternativa pentru Germania, care au reușit să intre pentru prima oară în parlamentul de la Munchen. Totuși, liderul Lega Nord nu a spus nimic și despre progresiștii din Partidul Verzilor, care au devenit al treilea cel mai mare partid din legislativul bavarez. Dintr-un anume punct de vedere, și această formațiune face parte din schimbare, deoarece nici stângiștii progresiști nu sunt mulțumiți de mersul lucrurilor de la Bruxelles.
Naționaliștii vor o Uniune de națiuni suverane
Succesul AfD este foarte important deoarece vine doar cu câteva luni înainte de alegerile pentru parlamentul european. Atât naționaliștii, cât și progresiștii, vor să se impună ca să schimbe Uniunea Europeană. Popularii vor “mai multă Europă,” adică mai multă integrare, ceaa ce înseamnă și mai multe puteri cedate în favoarea eurocraților și chiar federalizare. Naționaliștii, precum Lega Nord în Italia și AfD în Germania, vor ca UE să redevină o uniune de națiuni suverane, legate de valori comune.
Alegerile pentru PE vor avea loc între 23 și 26 mai 2019. Vor fi primele după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, ce va avea loc în martie 2019. Ambele momente vor avea loc în timp ce România va deține președinția rotativă a Uniunii Europene.
705 mandate sunt scoase la vot, mai puține decât cele 751 din 2014, din cauza plecării Marii Britanii. Analiștii prevăd că partidele tradiționale vor scădea, dar nu suficient de mult ca să piardă controlul. PPE este așteptat să rămână formațiunea dominantă din PE. Cel mai probabil, partidele naționaliste vor cunoaște o ascensiune puternică.