Arabia Saudită recunoaște uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Trump cere clarificări urgente

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Arabia Saudită a recunoscut că jurnalistul disident Jamal Khashoggi a fost ucis în consulatul saudit din Istanbul, dar acuză o operațiune clandestină. Influentul ministrul de Externe de la Riad, Adel al-Jubeir a spus pentru Fox News că uciderea ziaristului a fost o greșeală uriașă, agravată de încercarea de ascundere a faptei.

Şeful diplomaţiei Arabiei Saudite neagă că uciderea ziaristului a fost condamnată de Prinţul Moştenitor

Mai mult, a declarat că autorii crimei și-au depășit atribuțiille și că nici măcar conducerea agențiilor saudite de informații nu știau de această operațiuni. În plus, șeful diplomației de la Riad a negat că uciderea lui Jamal Khasshoggi a fost comandată de la Prințul Moștenitor Mohammed bin Salman, așa cum a fost speculat de către presa internațională. Tânărul prinț este puterea din spatele tronului ocupat de tatăl său, Regele Salman, și a reușit să-și aduce foarte mulți inamici puternici, chiar din rândul extinsei familii regale.

Astfel, Arabia Saudită a schimbat din nou povestea despre soarta jurnalistului. Jamal Khashoggi a fost văzut ultima oară pe 2 octombrie, când a intrat în consulatul saudit din Istanbul, ca să ia un document. Oficialii saudiți au insistat aproape două săptămâni că disidentul a plecat teafăr din clădire, apoi au recunoscut că este mort. Inițial, presa de stat de la Riad a spus că Jamal Khashoggi a murit în timpul unui interogatoriu care a mers prost.

Prinţul moştenitor şi-a concediat doi consilieri şi reformează agenţia de informaţii

Ministrul saudit de Externe a promis că toți cei vinovați vor fi trași la răspundere. 18 persoane au fost deja arestate, Prințul Moștenitor și-a concediat doi consilieri și a creat un grup, sub conducerea sa, pentru reformarea agenției de informații. De asemenea, Regele Salman și moștenitorul său l-au sunat pe Salah Khashoggi, fiul jurnalistului ucis, ca să-i transmită condoleanțe.

Sancţiuni ale SUA, dar nu pe exportul de armament

De la Casa Albă, Donald Trump a cerut clarificări urgente de la saudiți, deoarece au fost multe neadevăruri și minciuni spuse până acum. Liderul american a menţionat anterior că povestea oficială transmisă de Riad este credibilă. Președintele american a mai afirmat că Statele Unite ar putea impune ceva sancțiuni, dar că tranzacțiile cu armament, în valoare de 110 miliarde de dolari, nu vor fi atinse, deoarece vor afecta mai mult Washingtonul decât Riadul.

Aliați ai Arabiei Saudite din regiune, precum Kuweit, Egipt, Bahrain și Emiratele Arabe Unite, au apreciat modul în care oficialii de la Riad și Regele Salman au gestionat cazul jurnalistului ucis. Dar președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a transmis că va prezenta în fața Parlamentului de la Ankara “adevărul gol-goluț” în legătură cu soarta lui Jamal Khashoggi.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Naționaliștii polonezi au câștigat alegerile locale
Partidul de guvernământ din Polonia, PiS (Lege și Justiție), a câștigat alegerile locale, primul mare ...