Propaganda Sistemului atacă Biserica Ortodoxă Română cu „fake news”
Vineri, în presă au apărut următoarele titluri, care s-au răspândit ca argintul viu pe reţele de socializare – G4Media: „Biserica Ortodoxă Română refuză să recunoască autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina după ruperea de Moscova„, ziare.com: „BOR nu recunoaste independenta Bisericii Ortodoxe din Ucraina fata de Moscova„.
Ambele articole sunt legate de decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căruia a fost repetat îndemnul la dialog între Moscova şi Constantinopol. „Avându-se în vedere evoluțiile recente ale situației bisericești din Ucraina, Sfântul Sinod reiterează recomandarea din data de 24 mai 2018 ca Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să ajungă împreună la o soluție, păstrându-se unitatea de credință și libertatea administrativ-pastorală, acestea din urmă reprezentând o notă caracteristică a Ortodoxiei.” – a transmis Basilica, agenţia de presă a BOR.
G4Media şi ziare.com, siamezele care zgârâie simultan
Articolele din G4Media şi ziare.com continuă pe linia trasată de titlu: „Având în vedere că Patriarhia Ecumenică a declanșat procesul de obținere a autocefaliei (independența) Bisericii Ortodoxe din Ucraina față de Moscova și cererile Kievului pentru care celelalte biserici ortodoxe să facă același pas, decizia Sinodului BOR echivalează cu un refuz. ” (G4Media) şi „Biserica Ortodoxa Romana nu recunoaste independenta Bisericii Ortodoxe din Ucraina fata de cea din Rusia. Amintim ca Patriarhia Constantinopolului a recunoscut, în octombrie, o Biserica independentă in Ucraina, o decizie istorica care pune capat celor 332 de ani de tutela religioasa rusa in aceasta tara. „ (ziare.com)
Patriarhia de la Constantinopol nu a emis încă decretul prin care se recunoaşte neatârnarea
Cele două publicaţii sugerează că Biserica Ortodoxă Română face jocurile Moscovei şi, implicit, ale lui Vladimir Putin. Doar că este o problemă uriaşă: Patriarhia de la Constantinopol NU A RECUNOSCUT autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Patriarhul Bartolomeu nu a emis nici până la această oră tomos-ul, decretul prin care se recunoaşte neatârnarea.
Deci cele două instituţii media reproşează Bisericii Ortodoxe Române că nu a recunoscut ceva ce nu există! Dacă este o greşeală, este grav din punct de vedere jurnalistic. Dar dacă acuzaţiile absurde sunt intenţionate, este un atac murdar la adresa BOR.
Patriarhia de la Constantinopol şi-a reluat autoritatea canonică în Ucraina prin anularea unui tratat din secolul XVII, prin care aceasta era acordată Moscovei. De asemenea, Patriarhul Bartolomeu a ridicat anatema (excomunicarea) lui Filaret, aşa-zisului Patriarh al Kievului şi a lui Macarie, mitropolitul aşa-numitei Biserici Ortodoxe Ucrainene Autocefale. În plus, Patriarhia de la Constantinopol a zis că va continua procesul de acordare a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene, ceea ce înseamnă că autocefalia NU a fost acordată. Nici nu avea cum, că nu are cui, deocamdată. Constantinopolul aşteaptă acum unificarea celor două biserici ucrainene într-una singură, care ar putea primi tomos-ul.
Acum nici două săptămâni, Biserica Ortodoxă Rusă a decis să rupă toate legăturile cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, deoarece Patriarhul Bartolomeu, liderul spiritual al ortodoxiei, va merge mai departe pe drumul acordării autocefaliei bisericii ucrainene.
Astfel, prin decizia Sfântului Sinod de la Moscova, Patriarhia Rusă devine separată de restul lumii ortodoxe. Asta înseamnă că cei 150 de milioane de credincioși, 368 de episcopi, 40.000 de preoți și diaconi care țin de Biserica Ortodoxă Rusă devin oficial schismatici. De asemenea, ierarhii ruși nu vor mai oficia liturghii împreună cu cei ai Patriarhiei de la Constantinopol.
Din punctul de vedere al Rusiei, tot ce a făcut Patriarhia Constantinopolului este “ilegal și irelevant din punct de vedere canonic”, a scris Europa Liberă. În replică, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe din Ucraina l-a acuzat pe patriarhul Kiril că ar fi „forțat schisma din sânul Bisericii ortodoxe ucrainiene”, care a avut loc în 1991. După proclamarea independenței Ucrainei și destrămarea Uniunii Sovietice, o parte din parohii s-au alăturat Patriarhului Kievului, care s-a autoproclamat la conducerea Bisericii Ortodoxe independente de Rusia. Majoritatea parohiilor, peste 12 mii, au rămas însă subordonate canonic Moscovei.