Românii vor avea două trenuri directe până la Viena, din București și Cluj
Ruta București-Viena este operată de ani de zile de către CFR Călători, capitala austriacă fiind cea mai vestică destinație unde se poate ajunge cu un tren românesc. IR346/347 “Dacia” circulă zilnic, dus-întors, între cele două orașe. Cel mai ieftin bilet este de 39 de euro, pentru un loc la clasa a II-a și cel mai scump este 149 de euro pentru o cabină de dormit cu un singur pat, care aduce un pic aminte de perioada de aur a călătoriilor intercontinentale pe căile ferate. Oferta este valabilă cu plecare din București, Ploiești, Sinaia, Predeal, Brașov, Făgăraș, Sibiu, Simeria, Deva și Arad, adică un traseu foarte bun pentru cei din sudul României și din partea de sud a Ardealului.
Compania austriacă OBB ar putea avea preţuri mai mici decât CFR pe ruta Cluj-Viena – Cluj
Acum, OBB, compania fevoriară de stat a Austriei a anunțat o rută ideală pentru cei din nordul și nord-vestul țării: Cluj-Napoca – Viena. Trenul va fi introdus începând cu vara lui 2019, atunci când se va liberaliza transportul pe calea ferată la nivel european. Durata călătoriei este de aproximativ 10 ore. OBB nu a anunțat deocamdată nimic de prețuri, dar ar putea să intre în sistemul Smart Ticket și să aibă prețuri începând cu 29 de euro.
Vom avea şi noi o linie de mare viteză
Căile ferate devin un domeniu din ce în ce mai competitiv în Europa Centrală și de Est, unde infrastructura nu este încă la nivelul celei din Occident. Guvernul României a adoptat în vară un proiect de investiție strategică pentru linia ferată de mare viteză București- Craiova – Timișoara – Cluj-Napoca, în lungime de aproximativ 1.275 km. Aceasta va asigura reducerea timpului de legătură dintre Capitală și principalele orașe de pe traseu și va crea posibilitatea realizării unor conexiuni precum Timișoara – Cluj, Craiova – Sofia, Timișoara – Belgrad și Cluj – Budapesta.
Polonia şi Cehia au deja trenuri de mare viteză
De asemenea, la începutul lunii, Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria, cele patru țări care formează grupul de la Vișegrad, au anunțat planuri pentru o viitoare linie de tren de mare viteză care să conecteze toate aceste state. Garniturile ar merge cu 250 de kilometri pe oră între Varșovia și Budapesta, cu opriri doar în Brno (Cehia) și Bratislava (Slovacia). Proiectul este încă la nivel de studiu de fezabilitate, dar Polonia și Cehia operează deja trenuri de la mare viteză în rețelele lor naționale.
Cale ferată de mare viteză Belgrad-Budapesta, pe bani chinezi
Doar 14% din fondurile alocate pentru căi ferate de către Banca Europeană de Investiții au mers în țări din estul UE. Reamintim că o cale ferată de mare viteză între Belgrad și Budapesta este deja în construcție cu bani din China și cu tehnologie chinezească.