Polonia cere din nou despăgubiri de război Germaniei

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a reiterat duminică solicitarea ţării sale pentru ca Germania să achite Poloniei despăgubiri de război pentru prejudiciile provocate în cel de-al Doilea Război Mondial, cu câteva zile înainte de o nouă rundă de consultări guvernamentale între Varşovia şi Berlin.

„În opinia mea, problema plăţilor pentru reparaţii nu este un capitol închis,” a spus Andrzej Duda într-un interviu acordat ediţiei de duminică a cotidianului german Bild.

Liderul polonez s-a referit în acest sens la două rapoarte – unul elaborat sub egida fostului şef al statului polonez Lech Kaczynski, celălalt – al parlamentului de la Varşovia – potrivit cărora „pagubele provocate de război în Polonia nu au făcut niciodată obiect de compensare,” mai ales distrugerea capitalei Varşoviei cu explozibili, casă cu casă, de către trupele naziste. Potrivit lui Andrzej Duda, este o problemă de adevăr și responsabilitate, a scris Agerpres.

Guvernul german susţine că polonia bolşevică a renunţat la cererile de reparaţii

Guvernul german a respins în trecut astfel de revendicări, deoarece insistă că Polonia a renunţat oficial în august 1953 la cererile de reparaţii din partea Germaniei. Partidul conservator la putere la Varșovia contestă totuşi validitatea acelui document, deoarece spune că a fost semnat sub constrângerea Uniunii Sovietice. Declaraţia preşedintelui polonez intervine în contextul în care consultări guvernamentale polono-germane sunt prevăzute vineri la Varşovia.

Despăgubirile de război, pârghie de negociere pentru sprijinul Berlinului

În privat, diplomaţi germani consideră că Polonia în acest dosar încearcă nu atât să obţină reparaţii concrete, obiectiv puţin realist, ci mai degrabă să se servească de acesta ca pârghie în speranţa de a obţine sprijinul Berlinului în probleme europene: bugetul UE sau ameninţarea cu sancţiuni împotriva Varşoviei pentru abateri de la normele statului de drept.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Raed Arafat: RO-ALERT nu este făcut să transmită avertismente de cutremur
Foarte mulți români au criticat în această dimineață lipsa unui mesaj din partea sistemului RO-ALERT, ...