NOI CU SECOND – HAND-UL PORTUGHEZ / Slovacia cumpără cel mai nou model de F-16, direct de la producător

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

 Guvernul Slovaciei a anunțat că a semnat un contract de 1,6 miliarde de euro cu Lockheed-Martin pentru cumpărarea a 14 avioane multirol F-16 Block 70/72. Este vorba de varianta “Viper”,cea mai nouă, prezentată prima oară în 2012 la Salonul Aeronautic din Singapore, în timp ce România cumpără second-hand din Portugalia.

În contract sunt incluse 12 aeronave cu un singur loc și două cu două locuri, care vor fi folosite pentru antrenamente, plus alte echipamente, suport logistic și cursuri de specializare pentru piloți și personalul tehnic în Statele Unite. Primele 4 avioane ar urma să ajungă în Slovacia în 2022, în timp ce restul de 10 ar trebui să fie livrate până la finalul anului 2023.

“Este un pas important pentru creșterea capacității defensive a Slovaciei, un important aliat NATO, și un pas important pentru dezvoltarea relației dintre Slovacia și Statele Unite” – a declarat John Sullivan, adjunctul secretarului de Stat al USA, aflat la Bratislava pentru semnarea contractului, a scris Washington Post.

“Slovacia și-a luat angajamentul de la creștere cheltuielile cu apărarea, astfel încât să ajungă la ținta dorită de 2% din PIB”, a spusși premierul slovac Peter Pellegrini, citat de cotidianul Slovak Spectator.

Este vorba de avioane noi-nouțe, construite special pentru Slovacia. Ele vor înlocui flota de 12 MiG-29, care au trecut între 2005 și 2006 printr-un program de actualizare și îmbunătățire, astfel încât să ajungă la standarde NATO, potrivit paginii web a Escadrile 25 a Aviației Slovace, care le operează în prezent.

F-16 Viper rămâne un avion de generația a patra, dar are o serie de îmbunătățiri și tehnologii noi, astfel încât să opereze mai eficient alături de aeronave de generația a cincea, precum F-35 Lightning II și F-22 Raptor. Cea mai importantă componentă nouă radarul de ultimă generație, APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA), care poate localiza mai multe ținte de la o distanță mai mare. Este un sistem similar cu cel instalat pe avioanele de generația 5.

22 de piloți slovaci, care au zburat acum pe MiG-29, vor merge la începutul anului viitor în Statele Unite ca să se specializeze pe noile F-16 Viper. Acest program de antrenament ar urma să dureze în 12 și 18 luni. De asemenea, circa 160 de tehnicieni slovaci vor învăța cum să asigure mentenanța pentru viitoarele aeronave. Cursurile vor avea loc tot în Statele Unite, a declarat Orlando Carvalho, vicepreședinte la Lockheed-Martin, într-un interviu pentru Slovak Spectator. Avioanele slovace vor fi produse într-o fabrică nouă din Carolina de Sud. Tot aici sunt asamblate și avioanele F-16 Block 70 care au fost comandate de Bahrein.

În prezent, sunt peste 3000 de avioane F-16, de diverse variante, operaționale la nivel global. 26 de state au această aeronavă în propriul arsenal. România a intrat recent pe această listă, o dată cu livrarea a 12 F-16 MLU (Mid Life Upgrade) care au aparținut Portugaliei și care au fost modernizate acolo.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Mugur Isărescu: Ochiul și interesul americanilor sunt acolo unde se găsesc petrol și gaze
Mugur Isărescu, în discursul său de la conferința „Impactul economic al industriei de petrol şi ...