Bulgaria vrea să cumpere cea mai nouă generație de F-16

Valentin Borcea INTERNATIONAL

Ministerul Apărării de la Sofia a recomandat achiziția de avioane noi-nouțe F-16V Viper Block 70, cea mai nou generație, pentru înlocuirea vechilor MIG-29 de proveniență sovietică. Experții militari au ales vipera americană în loc de Gripen-ul suedez și de Eurofighter la mâna a doua din Italia.

Pun la bătaie un miliard de euro

Bulgarii vor să cumpere 8 avioane și au un buget de 1 miliard de dolari. Banii nu sunt suficienți pentru oferta actuală primită de la Lockheed-Martin pentru F-16 Viper, dar oficialii de la Sofia nu au exclus să suplimenteze fondurile.

„Achiziţionarea de avioane de luptă multifuncţionale, cum ar fi F-16V Block 70 din Statele Unite echipate cu radar şi armament de ultimă generaţie, va ridica la un nivel calitativ nou capacităţile aviaţiei bulgare (…) şi va elimina dependenţa Bulgariei de terţe ţări” – a spus vicepremierul Bulgariei, citat de Agerpres.

Secretarul de stat american Michael Pompeo, care a discutat marţi la telefon cu prim-ministrul Boiko Borisov, l-a asigurat că Washingtonul este gata să pună la punct oferta americană „în conformitate cu exigenţele bugetare şi operaţionale” ale Bulgariei.

Guvernul bulgar va începe acum negocierile cu americanii. Înțelegerea finală va fi aprobată de Parlamentul de la Sofia.  Suedezii de la Saab au oferit 10 avioane, în loc de 8, pentru bugetul anunțat de Bulgaria, dar experții au spus că oferta suedeză nu dispune de echipamentele cerute în caietul de sarcini. Din același motiv a fost respinsă și oferta italienilor, care propuneau Eurofighter folosite. Aviația Italiei se dotează în prezent cu F-35 Lightning, Italia fiind și producător pentru această performantă Europa.

Slovacia a alocat 1,6 miliarde de euro

Slovacia a semnat recent un contract de 1,6 miliarde de euro cu Lockheed-Martin pentru cumpărarea a 14 avioane multirol F-16 Block 70/72. În contract sunt incluse 12 aeronave cu un singur loc și două cu două locuri, care vor fi folosite pentru antrenamente, plus alte echipamente, suport logistic și cursuri de specializare pentru piloți și personalul tehnic în Statele Unite. Primele 4 avioane ar urma să ajungă în Slovacia în 2022, a scris NEWSTANDARD.RO

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Orbanomics, un program inspirațional pentru guvernul României, care a produs miracolul economic al Ungariei
”Afară cu băncile străine din Ungaria!” – asta cerea în toamna anului 2015 Viktor Orban, premierul ...