Eurobarometru: 58% dintre români cred că vocea lor nu contează în UE
Peste jumătate dintre români, mai precis 58%, cred că vocea lor nu contează în Uniunea Europeană, arată un nou Eurobarometru, făcut când sunt mai puțin de șase luni până la alegerile pentru Parlamentul European. Doar o treime dintre cetățenii României cred părerile și opiniile lor sunt ascultate la Bruxelles. O situație similară este și la nivel intern. 57% dintre români cred că vocea lor nu contează în propria țară, în timp ce 37% cred lucrul opus.
În toate ţările est-europene cetăţenii au mai multă încredere în UE decât în propriile state
Ceea ce privește încrederea în propria țară și în UE, se observă o linie de demarcație clară între țările din sud și est și țările din vest și nord. 64% dintre români nu sunt mulțumiți de cum funcționează democrația în România, dar doar 37% spun același lucru despre democrația la nivelul UE. Aceeași situație mai este și în statele baltice, Polonia, Slovacia, Ungaria, Croația, Slovenia, Bulgaria, Grecia, Cipru, Italia, Malta și Spania. În toate aceste țări, oamenii au mai multă încredere în UE decât în propriul stat. Invers este în Marea Britanie, Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg, Germania, Austria, Cehia, Irlanda, Suedia și Finlanda.
Paradoxul european
Observăm aici un mare paradox: în statele considerate problemă de Bruxelles, oamenii au mai multă încredere în UE. În timp ce în statele care se consideră apărătoarele proiectului european, cetățenii lor cred că instituțiile europene funcționează mai prost decât cele naționale.