Guvernul a acordat aproape 1 miliard de euro pe cercetare și dezvoltare în 2017

Valentin Borcea ECONOMIC Principal

România a acordat 945 de milioane de euro pe cercetare și dezvoltare în anul 2017, potrivit informațiilor oferite de un raport al Eurostat. Este o creștere cu aproape 50% față de acum 10 ani, când au fost cheltuite 653 de milioane de euro pentru acest domeniu foarte important.

Conform Eurostat, țara noastră a oferit din bugetul naţional pentru cercetare și dezvoltare în 2017 de trei ori mai mulți bani decât Bulgaria (389 mil. Euro) și de 2,2 ori mai mult decât Croația (304 mil. Euro). Alte țări care alocă mai puține fonduri decât România sunt Luxemburg, Slovacia, Slovenia, Estonia, Letonia, Lituania, Cipru și Malta.

Germania, în top: aproape 100 de miliarde de euro

Germania este campioana absolută a alocărilor bugetare pentru cercetare-dezvoltare, cu peste 99 de miliarde de euro, adică de peste 100 de ori mai mult decât România. În top urmează Franța, care cheltuie doar jumăte cât Germania, 50 de miliarde de euro, Marea Britanie (39 mld. Euro), Italia (23,3 mld. Euro), Suedia (15,8 mld. Euro), Olanda (14,6 mld. Euro) și Spania (14 mld. Euro). Aceste valori adună banii dați de la bugetul de stat, de companiile private și de fundațiile non-profit.

SUA a oferit un buget cercetării de patru ori şi jumătate mai mult decât Germania

Eurostat a publicat și date din afara UE, drept comparație. Statele Unite au cheltuit 453,2 miliarde de Euro în 2017 pentru cercetare-dezvoltare, ceea ce îi plasează pe americani pe locul 1 la nivel global. Pe locul doi a fost China, 203 miliarde, iar pe trei s-a clasat Japonia, cu 129,8 miliarde de euro.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Primarul din Gdansk, ucis ca răzbunare împotriva partidului din care făcea parte
Pawel Adamowicz, primar în Gdansk de 20 de ani – proaspăt reales pentru un nou ...