Banii GRATIS de la stat nu descurajează șomajul. Despre ce țară e vorba?
Finlanda a declarat eșecul unui experiment social amplu, desfășurat timp de doi ani. Între ianuarie 2017 și decembrie 2018, 2000 de șomeri finlandezi au primit lunar 560 de euro. Guvernul se aștepta ca această sumă să fie o plasă de siguranță pentru oameni, cât timp și-ar fi căutat un loc de muncă. Autoritățile se gândeau că suma fixa va suplimenta veniturile, în cazul în care șomerii și-ar fi găsit locuri de muncă instabile.
Un eșec de 20 de milioane de euro
După doi ani, experimentul a fost declarat un succes răsunător. Cei 2000 de șomeri NU S-AU ANGAJAT. În schimb, s-au mulțumit cu cei 560 de euro și cu ajutoarele de șomaj pe care le primeau oricum. Totuși, participanții la acest program au declarat că s-au simțit mai fericiți și mai puțin stresați.
Experimentul a costat guvernul de la Helsinki 20 de milioane de euro. În Finlanda, șomajul este de 8,1%, la o populație de 5,5 milioane de locuitori. În 2017, statul nordic a fost prima țară din UE care lansează un program de venit minim necondiționat.
Cei 2000 de participanți au fost aleși la întâmplare dintre cei care primeau ajutor de șomaj. De asemenea, a fost ales și un grup de control, care nu a primit banii suplimentari. După doi ani, oficialii finlandezi au realizat că unii dintre cei care au primit cei 560 de euro și-au găsit un loc de muncă. Doar că numărul acestora nu a fost mai mare decât al celor din grupul de control care au obținut un job.
Șomeri mai fericiți, dar tot șomeri
Unul dintre participanții la acest experiment social a declarat pentru un ziar local că tot nu are loc de muncă, dar că starea lui mentală s-a îmbunătățit datorită banilor de la stat.
Venitul minim necondiționat a fost criticat atât de stânga, cât și de dreapta. Pentru cei de stângă, acești bani nu rezolvă problemele de fond ale economiei moderne, precum inegalitate sau supraproducție. În schimb, simpatizanții dreptei se tem că suma minimă va crea o cultură „ceva pentru nimic” și că orice răsplată economică trebuie legată de crearea unei plus-valori.