The Economist: Nord Steam 2 este o capcană şi Germania a căzut în ea

Valentin Borcea ACTUALITATE ECONOMIC INTERNATIONAL POLITIC
Publicaţia The Economist a criticat profund Germania pentru susţinerea continuă a proiectului Nord Stream 2. Revista britanică a spus că gazoductul este o capcană rusească în care nemţii au căzut. Mai rău, nici nu vor să se elibereze.
„Când un megaproiect nu are sens din punct de vedere comercial, sunt două posibilităţi. Fie sponsorii sunt fraieri, fie au alte motive. Iar cum Vladimir Putin nu este fraier, deducem să gazoductul lui favorit nu este o iniţiativă de afaceri. Fraierii sunt europenii, mai ales germanii.” a scris The Economist în ediţia de săptămâna aceasta.

Nord Stream 2, capcana în care a căzut Merkel

Publicația britanică explică și de ce proiectul nu are sens din punct de vedere economic:
  • gazoductele existente, inclusiv cele care trec prin Ucraina și Polonia, dar și Nord Stream 1, care ajunge direct în Germania, au capacitate suplimentară suficientă.
  • Cererea de gaz în Europa nu va crește suficient de mult încât să fie nevoie de un gazoduct nou, datorită răspândirii energiei regenerabile și scăderii necesarului industriei. 
Nord Stream 2 este motivat doar politic, a afirmat the Economist. Dovezile sunt mai mult decât clare. Gazprom este singurul acționar, gazoductul va afecta direct dușmanii Rusiei, Ucraina și Polonia, care vor pierde taxele de tranzit plătite de ruși, iar Moscova poate închide mai ușor robinetul ucrainenilor, fără să afecteze livrările către Vest. Dacă gazele către restul Europei nu vor mai curge prin rețeaua ucraineană, Rusia va putea face aproape ce vrea în țara pe care deja a invadat-o. În plus, deoarece Nord Stream 2 pleacă din zona baltică, rușii vor avea motiv să-și întărească prezența în regiune.

Germania il ajuta pe Putin să facă probleme

Gazoductul ar face Ucraina, Polonia și statele baltice mai puține sigure, va submina strategia energetică a UE, va crește puterea Rusiei de a amenința Europa de Vest și provoacă discordie printre aliații NATO. Pentru Putin, a scris The Economist, să provoace atâtea probleme pentru doar 11 miliarde de dolari este o adevărată afacere. Pentru Europa, este o capcană. Dar Merkel este interesată mai mult de gaze ieftine decât de securitatea europeană, a notat publicația britanică.
Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Trump, către Germania, Franța și Marea Britanie: Luați-vă TERORIȘTII înapoi!
Donald Trump a dat trezirea Europei, în această dimineață, cu un mesaj aparent amenințător pe ...