România trimite soldați și elicoptere în MALI. Vezi de ce!

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC

România va participa din luna octombrie la misiunea ONU de stabilizare a situaţiei din Republica Mali cu un detaşament al forţelor aeriene.

În exclusivitate pentru Radio România Actualităţi, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a precizat astăzi că până în octombrie vor fi modernizate şapte elicoptere militare. Dintre acestea, 4 vor participa efectiv la misiunea ONU. Celelalte 3 elicoptere vor sta în rezerva detaşamentului. Șeful MApN a precizat că elicopterele sunt în lucru de doi ani la uzina de Brașov. Sunt aparate de zbor aproape noi, a punctat Gabriel Leș.

„piloţii vor trebui să facă antrenament şi pregătire pe un elicopter aproape în totalitate nou, cu avionică nouă, cu tehnică extrem de avansată, deci un elicopter extraordinar de bine echipat din punctul ăsta de vedere, repet, fără armament”, a declarat ministrul Apărării.

România trimite 120 de militari în Mali, sub egida ONU

Detașamentul de 120 de militari va asigura strict misiuni de evacuare medicală, transport de trupe şi echipamente şi vor asigura sprijinul logistic necesar misiunii ONU.

 

 

MINUSMA, sau United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali, a fost creată în 2013, printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU. Scopul misiunii este menținerea păcii. Mai precis, trupele ONU oferă sprijin autorităților de tranziție de acolo pentru stabilizarea țării. În nordul Mali există de câțiva ani o insurgență a triburilor Tuareg, care doreau independență. În acest conflict s-au băgat și islamiști radicali, precum al Qaida din Maghrebul Islamic.

În prezent, în Mali, sunt peste 13,000 de militari, 1900 de polițiști și 1400 de civili sub egida ONU. Burkina Faso, Ciad, Bangladesh și Senegal și Egipt sunt țările care au trimis cel mai mare număr de soldați, peste 1000. Dintre statele europene, cel mai mare contingent a fost trimis de Germania: 407 soldați.

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Alegeri Republica Moldova: rezultate PRELIMINARE
După numărarea proceselor verbale din peste 91% dintre buletinele electorale în circumscripţia naţională, Partidul Socialiştilor ...