50.000 de constructori români se vor întoace din străinătate în acest an, crede Cristian Erbașu

Andrei Marcu ECONOMIC Principal

Mugurel are 32 de ani. Se întoarce din Frankfurt. Acolo, lucra la montat de rigips. Avea normă de 40 mp de tavan la un bloc de sticlă. Grija față de copilul rămas cu soția, Andrei de 8 ani e autist, îl readuce acasă. În GERMANIA câștiga undeva la 1.400 de euro. După plata mâncării zilnice, a chiriei și facilităților rămânea cu 900 de euro. Când a auzit de salariul de 3000 de lei, salariul minim, s-a întors acasă. Alături de familie. Și-a găsit rapid un loc de muncă. Alături de alți cinci colegi în București. Nu știe cum e cu impozitele și facilitățile fiscale. El primește 1.0000 de euro în mână. Are și contract de muncă. În Germania avea doar un contract pe trei luni. Semnat cu o firmă tot românească. Nu avea asigurări de sănătate.

Măririle de salarii sunt doar pentru cei calificați cu o productivitate bună

Facilităţile fiscale acordate secto­rului construcţiilor prin preve­derile OUG 114/2018 duc la ma­jo­rarea cu 30% a sa­la­riilor mun­ci­to­ri­lor, însă doar pentru cei cali­fi­caţi care au o produc­tivitate bună, a spus în cadrul emi­siunii de busi­ness ZF Live Cristian Erbaşu, proprie­ta­rul fir­mei de Construcţii Erbaşu şi pre­şe­dintele Fede­raţiei Pa­tro­na­telor Socie­tăţilor de Construcţii.

După spectacolul creșterii prețurilor imobilelor din 2017, în 2018 a scăzut piața construcțiilor, conform INS

Mărirea de salariu urmărește să încurajeze performanța, nu neapărat o sumă mai mare de bani pentru salariul minim, spune un funcționar din Ministerul Economiei pentru NEWSTANDARD.NEWS. Realitatea e alta în firme, explică Elena Iuga, contabil al unei companii medii. ”Înainte de OUG 114, 3.000 – 4.000 de lei luau doar muncitorii performanți. Acum aceștia cer un spor, dacă tot s-a mărit baza.” Construcțiile au avut o scădere cu 14,5% în septembrie 2018 față de perioada similară a anului precedent. Ceea ce nu înseamnă neapărat o criză, ci o redimensionare a pieței după explozia din 2017, când datorită creșterii salariilor, piața imobiliară a crescut la preț cu 10-12%, povesteșe Daniel Bogar, agent imobiliar.

„Scopul nu este ca orice anga­jat să aibă acest salariu mai mare, ci doar cei care meri­tă. În primul rând, preve­derile OUG 114/2018 nu sunt în con­struc­ţii, ci pentru constructori şi în mod special pen­tru for­ţa de muncă pe care nu o mai avem. Acestea sunt reduceri pe impozite ale sala­ria­ţilor, iar ei trebuie să beneficieze de salarii mai mari, ceea ce ar putea însemna sa­larii mai mari cu 30%“, a spus Cristian Erbaşu, Ziarului financiar.

Spre exemplu, dacă un zidar calificat care are o productivitate bună avea un salariu de 2.500 de lei pe lună, acum trebuie să primească 3.500 de lei, a adăugat pro­prie­tarul firmei Construc­ţii Erbaşu. „Sala­riul se duce spre 1.000 de euro net sau chiar trece de această sumă pentru cei mai buni dintre ei.“

OUG 114 combate munca la negru

Preşedintele Federa­ţiei Patro­na­telor Societăţi­lor de Con­strucţii este de păre­re că faci­li­tăţile acordate sec­torului con­struc­ţiilor prin Or­do­nan­ţa de Urgenţă 114/2018 au sco­pul de a spri­jini com­paniile de con­strucţii care fac pro­ducţie şi a combate munca la negru.

„ După pă­re­rea mea, în câteva luni vor fi mult mai mulţi inte­re­saţi să lucreze în construcţii, iar acel procent de 60% care lucrează pe salariul minim va scădea foarte mult, pentru că salariul minim pe ramură va fi mai mare. Dacă ai aceste facilităţi fiscale nu ştiu ce te-ar putea face să mai lucrezi la negru.“

De asemenea, Cristian Erbaşu a menţionat că prin majorarea salariului minim din construcţii la 3.000 de lei brut pe lună ar trebui să se întoarcă în ţară măcar 50.000 de muncitori din domeniu în următorii doi ani.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Dureroasele întrebări ale lui Hagi revin: „Nu mai avem mândrie! Cine ne-a adus pe noi aici?”
Recunoscut pentru faptul că spune fără menajamente tot ceea ce gândește, Gică Hagi a răbufnit ...