50.000 de constructori români se vor întoace din străinătate în acest an, crede Cristian Erbașu
Mugurel are 32 de ani. Se întoarce din Frankfurt. Acolo, lucra la montat de rigips. Avea normă de 40 mp de tavan la un bloc de sticlă. Grija față de copilul rămas cu soția, Andrei de 8 ani e autist, îl readuce acasă. În GERMANIA câștiga undeva la 1.400 de euro. După plata mâncării zilnice, a chiriei și facilităților rămânea cu 900 de euro. Când a auzit de salariul de 3000 de lei, salariul minim, s-a întors acasă. Alături de familie. Și-a găsit rapid un loc de muncă. Alături de alți cinci colegi în București. Nu știe cum e cu impozitele și facilitățile fiscale. El primește 1.0000 de euro în mână. Are și contract de muncă. În Germania avea doar un contract pe trei luni. Semnat cu o firmă tot românească. Nu avea asigurări de sănătate.
Măririle de salarii sunt doar pentru cei calificați cu o productivitate bună
Facilităţile fiscale acordate sectorului construcţiilor prin prevederile OUG 114/2018 duc la majorarea cu 30% a salariilor muncitorilor, însă doar pentru cei calificaţi care au o productivitate bună, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live Cristian Erbaşu, proprietarul firmei de Construcţii Erbaşu şi preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor de Construcţii.
După spectacolul creșterii prețurilor imobilelor din 2017, în 2018 a scăzut piața construcțiilor, conform INS
Mărirea de salariu urmărește să încurajeze performanța, nu neapărat o sumă mai mare de bani pentru salariul minim, spune un funcționar din Ministerul Economiei pentru NEWSTANDARD.NEWS. Realitatea e alta în firme, explică Elena Iuga, contabil al unei companii medii. ”Înainte de OUG 114, 3.000 – 4.000 de lei luau doar muncitorii performanți. Acum aceștia cer un spor, dacă tot s-a mărit baza.” Construcțiile au avut o scădere cu 14,5% în septembrie 2018 față de perioada similară a anului precedent. Ceea ce nu înseamnă neapărat o criză, ci o redimensionare a pieței după explozia din 2017, când datorită creșterii salariilor, piața imobiliară a crescut la preț cu 10-12%, povesteșe Daniel Bogar, agent imobiliar.
„Scopul nu este ca orice angajat să aibă acest salariu mai mare, ci doar cei care merită. În primul rând, prevederile OUG 114/2018 nu sunt în construcţii, ci pentru constructori şi în mod special pentru forţa de muncă pe care nu o mai avem. Acestea sunt reduceri pe impozite ale salariaţilor, iar ei trebuie să beneficieze de salarii mai mari, ceea ce ar putea însemna salarii mai mari cu 30%“, a spus Cristian Erbaşu, Ziarului financiar.
Spre exemplu, dacă un zidar calificat care are o productivitate bună avea un salariu de 2.500 de lei pe lună, acum trebuie să primească 3.500 de lei, a adăugat proprietarul firmei Construcţii Erbaşu. „Salariul se duce spre 1.000 de euro net sau chiar trece de această sumă pentru cei mai buni dintre ei.“
OUG 114 combate munca la negru
Preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor de Construcţii este de părere că facilităţile acordate sectorului construcţiilor prin Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 au scopul de a sprijini companiile de construcţii care fac producţie şi a combate munca la negru.
„ După părerea mea, în câteva luni vor fi mult mai mulţi interesaţi să lucreze în construcţii, iar acel procent de 60% care lucrează pe salariul minim va scădea foarte mult, pentru că salariul minim pe ramură va fi mai mare. Dacă ai aceste facilităţi fiscale nu ştiu ce te-ar putea face să mai lucrezi la negru.“
De asemenea, Cristian Erbaşu a menţionat că prin majorarea salariului minim din construcţii la 3.000 de lei brut pe lună ar trebui să se întoarcă în ţară măcar 50.000 de muncitori din domeniu în următorii doi ani.