O fabrică din Cluj a angajat imigranți vietnamezi, că nu a găsit români!

Valentin Borcea ACTUALITATE ECONOMIC POLITIC SOCIAL

O fabrică de panificație din Câmpia Turzii, județul Cluj, a importat 50 de muncitori din Vietnam. Compania a luat această decizie deoarece vrea să extindă producția, dar că nu a găsit lucrători români. Managerul companiei a spus că a încercat chiar că aducă oameni din alte părți ale țării, dar că nu a găsit pe nimeni.

„Realitatea pieței forței de muncă din România ne arată un trend de exod al românilor spre țările din centrul și Sudul Europei pentru perioadele de primăvară și vară. În această perioadă, fluctuația aduce o lipsă de oameni greu de înlocuit printr-o recrutare locală, pe care am extins-o cu mult dincolo de zonele apropiate de Câmpia Turzii. Am încercat inclusiv relocarea de personal din alte zone ale țării considerate în trecut defavorizate.”, a declarat Răzvan Boșomoiu, General Manager La Lorraine România.

Muncitori vietnamezi, că români nu au fost de găsit

Compania se confruntă acum cu o situație și mai dificilă. Muncitorii vietnamezi nu știu altă limbă în afară de cea maternă. Așa că firma a decis să traducă manualele în vietnameză și să creeze pictograme pentru a explica mai ușor asiaticilor ce vor avea de făcut. În plus, imigranții vor urmări ce face un angajat cu experiență, ca să înțeleagă non-verbal noua meserie. În prezent, fabrica de panificație din Câmpia Turzii are 200 de angajați români și noii 50 de vietnamezi. Planul este să angajeze încă 50 de români. Reprezentanții companiei nu au spus ce vor face dacă nu îi vor găsi.

Citește și: 50.000 de constructori români se vor întoace din străinătate în acest an

Potrivit datelor oficiale, în 2018 au fost aproape 64,000 de locuri de muncă neocupate. În prezent, 17,000 de persoane extracomunitare, adică din afara UE, lucrează în România. Dintre aceștia, 1600 sunt din Vietnam, adică 10%.

Fabrica din Câmpia Turzii care a importat vietnamezi este cel mai mare furnizor de produse de panificație congelate din România. Unitatea de producție s-a deschis în 2011, ca un joint-venture între o firmă românească și una din Belgia.

Vietnamul este unul dintre principalii parteneri economici asiatici ai României, ocupând, totodată, unul din primele locuri în rândul partenerilor comerciali din ASEAN. Peste 3.500 de vietnamezi au absolvit studii universitare şi post-universitare în România, potrivit MAE

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Brâncuși, sursă de inspirație pentru arhitecți în China
O clădire de 38 de etaje din Shanghai răstoarnă tiparele valului de construcții înalte care ...