Bani pentru opt milioane de români. Vezi ce noutăți aduce „Investeşte în tine”

Cosmin Ţintă ACTUALITATE ECONOMIC SOCIAL

Deputaţii au aprobat, miercuri, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind implementarea programului „Investeşte în tine”. Banii acordaţi pot fi cheltuiţi inclusiv pentru plata întreţinerii, chiriei sau a utilităţilor.

Proiectul de lege vizează garantarea unui credit în valoare maximă de 40.000 lei, în proporţie de 80% de către stat, pentru tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi 26 ani, care sunt în perioada studiilor şi persoane cu vârsta între 26 şi 55 ani, dacă acestea sunt cuprinse în sistemul de învăţământ sau efectuează cursuri de reconversie şi/sau specializare profesională. Creditul s-ar acorda pentru o perioadă maximă de 10 ani, inclusiv perioada de graţie, o singură dată pentru acelaşi beneficiar. Creditul poate fi suplimentat cu până la 20.000 lei în cazul în care beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada derulării creditului.

Ce cheltuieli pot fi făcute

Potrivit proiectului, se consideră cheltuieli eligibile următoarele: „a) plata cărţilor, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate; b) plata creşelor, grădiniţelor, şcolilor particulare; c) plata cursurilor de specializare/calificare; d) plata cursurilor de pregătire profesională; e) taxe de studii, inclusiv master, doctorat, MBA; f) plata chiriei, a cheltuielilor de întreţinere şi a utilităţilor; g) plata locurilor de cazare în căminele studenţeşti; h) o parte din cheltuielile pentru construcţia sau achiziţia unei locuinţe; i) cheltuielile pentru modernizarea sau renovarea unei locuinţe; j) costul medicamentelor, analizelor, produselor de protezare/ortezare, serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale; k) achiziţionarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate; l) abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee; m) costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate; n) achiziţia de articole sportive, instrumente muzicale şi alte echipamente necesare pregătirii profesionale în învăţământul de specialitate (tehnic şi de artă);” o) taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri; p) cheltuielile de transport pentru deplasări la manifestări ştiinţifice şi concursuri”, arată Mediafax.

Senatul a adoptat iniţiativa pe 17 septembrie 2018, Camera Deputaţilor fiind decizională, astfel că „Investeşte în tine” va ajunge la preşedintele României pentru promulgare.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Klaus Iohannis s-a consultat şi cu procurorul George BUCURICĂ, acuzat de hărţuire sexuală
Preşedintele KLAUS IOHANNIS s-a consultat azi pe problema referendumului pentru justiţiei, nu numai cu procurorii ...