Ce se ascunde în spatele LEGII REPATRIERII aurului BNR?
Legea privind repatrierea aurului Băncii Naţionale a României de la Londra a stârnit şi mai stârneşte sute de comentarii. Unii sunt pro, alţii contra. Conservatorii susţin că aurul trebuie să stea acasă, progresiştii că acea custodie a Băncii Centrale a Marii Britanii ar reprezenta o garanţie pentru viitarele împrumuturi externe.
Citeşte şi: Legea repatrierii aurului merge înainte
Recent ministrul de finanţe a trimis oficialilor europeni o scrisoare privind pragul de îndatorare a României, cel mai mic din regiune.
Consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat, pentru DC News, că ideea propagată în spațiul public, conform căreia PSD ar vrea să repatrieze aurul din Marea Britanie pentru a-l vinde este neadevărată.
„E o prostie că PSD vinde aurul ţării”
„Se vorbește, pe fondul aceste măsuri pe care intenționează Parlamentul să aducă aurul din Marea Britanie acasă, că ar fi intenția PSD de a vinde aurul. Vă rog să rețineți exact: Astea sunt povești! Așa ceva nu există. În România, partidul care ar îndrăzni să vândă un gram de aur iese din istorie”, susține consilierul guvernatorului BNR.
Întrebat care ar fi motivul pentru care se dorește această mutare, Adrian Vasilescu a declarat că intenția este „de a șicana Banca Națională”.
Rezerva de aur a BNR este de 103,7 tone, iar 60% este depozitată în afara graniţelor ţării, în principal la Londra.