Nori negri la Berlin. Mașinăria economică germană pierde din viteză

Cosmin Ţintă ACTUALITATE ECONOMIC INTERNATIONAL

Guvernul cancelarului Angela Merkel vede probleme la orizont pentru economia germană, dar alegătorii nu zăresc încă norii de furtună, scrie Bloomberg. Merkel evită cu mare grijă să dea semnalul de alarmă și să le spună germanilor că vremurile bune ar putea fi pe sfârșite, chiar dacă tensiunile comerciale cu SUA, încetinirea Chinei și Brexit-ul apasă tot mai evident asupra economiei germane.

Semnele au început să vină săptămâna trecută, când Consiliul Experților Economici a redus prognoza de creștere pentru 2019, la 0,8%, de la 1,8% anterior. Și agenția de rating Standard&Poors Global Ratings și-a revizuit, joi, în scădere, prognoza de creștere pentru 2019 în zona euro, până la 1,1% de la 1,6% cât estima în noiembrie, transmite Reuters. S&P a precizat că a decis să își revizuiască prognozele după încetinirile înregistrate la finele anului trecut într-o serie de economii importante precum Germania și Italia. Agenția de evaluare se așteaptă ca ambele țări să înregistreze performanțe semnificativ sub media din zona euro în acest an.

Strategii puse la punct pe tăcute

Acest lucru le dă bătăi de cap autorităților germane în ceea ce privește modul de abordare a riscurilor, fără a submina ritmul în care Merkel intră în ultimii ani ai carierei sale politice. În timp ce guvernul anticipează doar o scurtă încetinire înainte de a se relua creșterea anul viitor, semnalele liderilor sugerează că se pregătesc pentru un rezultat mult mai dur.

Ministrul Finanțelor, Olaf Scholz, a declarat într-un interviu săptămâna aceasta că este gata să utilizeze orice spațiu fiscal disponibil pentru a stimula economia în eventualitatea unei crize. Anxietatea guvernului este cel mai clar semn al planului său riscant de a pune pe picioare Deutsche Bank AG printr-o fuziune cu competitorul național Commerzbank AG. Faptul că miniștrii sunt pregătiți să încaseze o lovitură politică pentru tăierea a aproximativ 30.000 de locuri de muncă arată cât de în serios iau aceștia amenințarea unei recesiuni. În plus, Germania intenţionează să pună la punct un fond de stat prin care să-și protejeze companiile-cheie de eventuale preluări ale firmelor străine. Ministrul german al economiei Peter Altmaier a propus înfiinţarea fondului în februarie. Acesta ar urma să devină operaţional anul viitor și va lucra cu sectorul privat atunci când cumpără participaţii la companii, pentru a elimina preluările nedorite.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Minivacanță de Paști
Guvernul a stabilit ca data de 30 aprilie 2019 să fie zi liberă pentru salariaţii ...