BBC/ Topul țărilor care folosesc ENERGIE VERDE. Vezi pe ce loc e ROMÂNIA!

Marius Ghilezan ACTUALITATE Principal SPORT

 

URUGUAY

Uruguay-ul a devenit lider mondial în domeniul energiei regenerabile. Are cel mai înalt nivel dintre țările sud-americane la indicele Planet & Climate (venind de pe locul 15). A devenit una dintre cele mai căutate destinații pentru politicile sale sociale și de mediu. Respectă PLANETA. Și asta le place turiștilor.

 

Top 10 țări verzi, conform indicelui Planet & Climate:

 

  1. Norvegia
  2. Elveția
  3. Portugalia
  4. Slovenia
  5. Cipru
  6. Finlanda
  7. Suedia
  8. Germania
  9. Croația
  10. Slovacia

România se află pe LOCUL 38, devansând Noua Zeelandă 

 

„Uruguayul nu are rezerve de petrol și a cheltuit o mulțime de bani importând produsele pentru mașini. Așa că am început să înlocuim carburanții pe bază de petrol cu ​​energie curată, ceea ce s-a realizat în mai puțin de un deceniu,” a declarat americo-uruguayan-ul Lola Méndez, care scrie la domnișoara Filatelista, un blog de travel. Astăzi, în jur de 95% din energie electrică este din surse regenerabile, în cea mai mare parte din energia hidroelectrică, suplimentată cu energie solară, eoliană și biocombustibili.

„În 2012, Uruguay-ul folosea doar 40% din energia regenerabilă, deci aceasta este o schimbare drastică într-un interval de timp foarte scurt”, a adăugat Méndez. Nu s-au acordat subvenții guvernamentale. Dincolo de stimulentele economice, locuitorii au menținut legătura puternică cu pământul, statornicit de-a lungul secolelor.

„Uruguayenii au iubit și respectat întotdeauna Tierra Madre”, a spus Méndez. „De la triburile indigene Charrua până la gauchosii, care hrănesc milioane de vaci și oi, mulți trăiesc din pământ și așa se explică de ce au prosperat uruguayenii”.

Transportul public e în majoritate alimentat cu energie electrică.  Aeroportul Internațional Carrasco din capitala Montevideo este primul aeroport din America Latină, alimentat fotovoltaic.

 

Kenya

 

Cu perturbări climaterice din ce în ce mai extreme și secete tot mai frecvente, Kenya a experimentat deja efectele schimbărilor climaterice. Ca reacție, guvernul depune eforturi pentru a-și proteja economia, în majoritate agrară, lansând un plan de acțiune pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 30% până în 2030.

 

Un alt efort care a ajutat Kenya să ajungă la numărul 26 pe indicele Planet & Climate este recenta interdicție a folosirii pungilor de plastic pentru a proteja căile navigabile. Interdicția a devenit una dintre cele mai stricte din lume. Sancțiunile sunt drastice, cei care posedă pungi de plastic pot primi amenzi mari și chiar închisoare.

Mai e un plus, descoperit de reporterii BBC. Triburile conservă vechile legături ale omului cu natura.

 

Familia și mediul nu pot fi separate pentru Maasai, o comunitate etnică indigenă din sudul Kenyei și din nordul Tanzaniei. „Când auziți că Maasai se salută, salutul apare într-o serie de schimburi. În primul rând, ei discută despre mediu – precipitații, sănătatea ierbii, apa. Apoi discută despre vite. Și, în cele din urmă, întreabă despre familia celuilalt „, a explicat kenianul John Kamanga, un bătrân Maasai, director al Conservancy SORALO din Valea Riftului de Sud din Kenya.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
ARDE Notre Dame! Flăcări uriașe pe acoperișul catedralei!
Catedrala Notre-Dame din Paris a luat foc în această după-amiază. Flăcări uriașe au apărut pe ...