Ioan Aurel Pop: a vorbi despre om fără să înţelegi naţiunea este „a uita ceva din bogăţia vieţii”

Cosmin Ţintă ACTUALITATE SOCIAL

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a declarat la Cluj, cu ocazia lansării volumului său „Românii. Eseuri dinspre Unire”, că omul trebuie să treacă prin omenie pentru a ajunge la umanitate şi la omenire, iar o treaptă intermediară este poporul, naţiunea.

„Memoria e un atribut fundamental al inteligenţei şi, spre a nu ne pierde memoria, trebuie să învăţăm şi poezii pe de rost, cum se întâmpla odată. Dacă am învăţa mai multe poezii pe de rost, n-am uita nici istoria. Omul, ca să ajungă la umanitate şi la omenire, trebuie să treacă prin omenie şi o treaptă intermediară – că nu poate sări direct, ca om, la globalitate, despre care se vorbeşte aşa de mult astăzi – e poporul, devenit naţiune. Noi suntem în această parte de Europă români, vorbim această limbă frumoasă şi armonioasă, aşa cum polonezii o vorbesc pe a lor, cehii pe a lor, maghiarii pe a lor şi toţi ceilalţi. Prin urmare, a vorbi despre om şi despre umanitate fără să înţelegi ce înseamnă această minunată comunitate numită naţiune este a uita ceva din bogăţia vieţii. Vă îndemn pe toţi să nu uitaţi nimic din bogăţia şi frumuseţea vieţii şi vă doresc o sărbătoare de Florii binecuvântată, în pregătirea marelui praznic al Învierii Domnului”, a spus Ioan-Aurel Pop, în faţa celor peste 200 de participanţi la lansarea cărţii sale, potrivit Agerpres.

Volumul a fost lansat la Editura Şcoala Ardeleană, în parteneriat cu ARDynamiX şi AGERPRES, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus. „Românii. Eseuri dinspre Unire”, de Ioan-Aurel Pop, a fost desemnată de vizitatori drept cea mai râvnită carte a târgului.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Noul președinte al UCRAINEI / Comediantul Volodimir Zelenski a promis că o ia pe KOVESI
Ucrainienii au ales ieri, în turul doi, între bufonul curții și baronul ciocolatei. Citește și: Ucraina ...