Un prag pentru referendum a fost trecut. Urmează mai multe!
Primul prag pentru validarea referendumului inițiat de Klaus Iohannis a fost trecut. În jurul orei 17:30, prezența la vot la acest scrutin a fost de peste 30% (33% în momentul redactării acestui text). Dar acesta nu este singurul prag. Mai este încă unul, despre care vom afla dacă a fost trecut abia după numărarea voturilor.
Potrivit Legii Referendumului: (Legea 3/2000 actualizată)
ART. 5
(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul
persoanelor înscrise în listele electorale permanente.(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă
cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.
Validarea referendumului nu va avea niciun impact direct asupra legislației, o spune chiar APADOR-CH, unul dintre cele mai respectate ONG-uri din domeniul justiției și statului de drept.
Securitatea va face LISTE NEGRE cu cei care nu votează la # Referendum?
APADOR-CH constată că întrebările anunțate pentru referendumul din 26 mai se vor constitui într-un simplu sondaj de opinie național. Indiferent cum vor răspunde cetățenii la ele, demersul nu va avea urmări juridice și cu atât mai puțin influențe asupra luptei anticorupție.
Referendumul mai are multe etape de trecut până să devină real
Pe scurt:
- A „interzice” amnistia sau graţierea pentru o categorie de infracţiuni, cum cere întrebarea nr. 1, presupune o modificare a Constituţiei. Pentru asta e nevoie ca parlamentul să adopte o lege și apoi să organizeze alt referendum, ca să întrebe poporul (din nou) dacă e de acord.
- Tot întrebarea 1 se limitează surprinzător la faptele de corupție prevăzute în Codul penal (mita și traficul de influență), pierzând din vedere un spectru mai larg de fapte asimilate corupției și prevăzute în legea anticorupției, care deci ar putea fi amnistiate;
- Prin comasarea a trei întrebări într-una singură (întrebarea 2), se limitează, paradoxal, dreptul cetățenilor de a-și exprima voința în cadrul referendumului. Pentru că nu li se dă posibilitatea de a răspunde diferit la fiecare din cele trei întrebări, ci musai cu da sau nu la toate trei.
Restul analizei APADOR-CH, aici.