Familia Regală se vede cu Papa Francisc în Catedrala Națională și la Blaj
Papa Francisc ajunge mâine la București pentru o vizită de trei zile. În acest interval va participa la evenimente în Capitală, la Iași, Blaj și Șumuleu-Ciuc. Suveranul Pontif a transmis și un mesaj românilor înaintea vizitei ce are ca slogan „Să mergem împreună”
”Mâine voi merge în România ca pelerin, pentru a merge împreuna cu frații din Biserica Ortodoxă Română și cu credincioșii catolici. Vă cer, vă rog, să vă rugați pentru mine”. a scris Papa Francis pe Twitter.
Tomorrow I will go to Romania as a pilgrim, to walk together with our brothers of the Romanian Orthodox Church and with the Catholic faithful. I ask you, please, to pray for me.
— Pope Francis (@Pontifex) May 30, 2019
La două dintre cele mai importante evenimente ale vizitei papale, anume ceremonia din Catedrala Mântuirii Neamului și la beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici la Blaj, va participa și Familia Regală a României.
„Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu vor fi prezenți la Catedrala Națională, în ziua de vineri, 31 mai 2019, la ora 17.00, la ceremonia religioasă desfășurată în prezența Sanctității Sale Papa Francisc și a Preafericirii Sale Patriarhul Daniel. Ceremonia va cuprinde rostirea rugăciunii „Tatăl Nostru”, alocuțiuni și cântări pascale, precum și cuvântul de salut al Sanctității Sale Papa Francisc.
Majestatea Sa și Alteța Sa Regală vor fi prezenți, de asemenea, pe Câmpia Libertății din Blaj, duminică, 2 iunie 2019, la ora 11.00. Acolo, Suveranul Pontif va celebra Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri.” a transmis Casa Regală pe pagina oficială.
Precizări ale Patriarhiei Române despre vizita Papei Francisc
Regele Mihai I și Regina Ana au vizitat Vaticanul în anul 1999 și s-au întâlnit cu Papa Ioan Paul al II-lea.
Regele Mihai I a revenit la Vatican în anul 2005, unde a participat la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, și în anul 2013, când a luat parte, în Bazilica Sfântul Petru, la o slujbă în prezența Papei Benedict al XVI-lea, la aniversarea a 900 de ani de la crearea Ordinului de Malta.
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au vizitat Vaticanul în anul 2003. Au fost atunci primiți în audiență generală de Papa Ioan Paul al II-lea, a amintit Casa Regală.
Dinastia catolică germană devenită dinastie ortodoxă națională
Principele, mai târziu, Regele Carol I a fost catolic. A fost un rege catolic într-o țară ortodoxă, dar nimeni nu a avut o problemă cu asta niciodată. Constituția din 1866 prevedea ca urmașii născuți în România să fie botezați ortodox. Principesa Maria, singurului copil al Regelui Carol și Reginei Elisabeta, a fost boteză în biserica națională. Dar, în mod tragic, s-a stins la doar patru ani, în 1874.
Regele Ferdinand, care i-a urmat unchiului său, nu s-a convertit la ortodoxie atunci când a venit în România. Dar toți cei șase copii pe care i-a avut cu Regina Maria (Carol, Elisabeta, Maria, Nicolae, Ileana și Mircea) au fost botezați ortodox.
Carol a fost primul Principe și primul viitor Rege născut în țară și botezat ortodox. Dar nu a fost primul Rege ortodox al României. Această onoare îi revine fiului său, Mihai, care a urcat pe tron în 1927 la nici șase ani. Regele Carol al II-lea a fost al doilea Rege ortodox al României.
Regele Mihai și-a botezat toate fiicele ortodox, deși erau născute în exil. Principesele, la rândul lor, au făcut același lucru.