SUA dă ultimatum Turciei: Ori F-35, ori S-400. Alegeți până la 31 iulie!

Valentin Borcea Uncategorized

Statele Unite au dat un ultimatum Turciei. Până la 31 iulie, Ankara trebuie să se decidă dacă vrea avioane multirol F-35 sau rachete antiaeriene S-400 rusești. Șeful Pentagonului i-a scris omologului său turc o scrisoare prin care a spus foarte clar că Turcia nu le poate avea pe amândouă.

„Statele Unite pun mare pe dialogul SUA-Turcia și pe parteneriatul nostru strategic. Dar am fost dezamăgiți să aflăm că Turcia a trimis oameni în Rusia ca să se antreneze cu sistemul S-400. Dacă Turcia procură S-400, țările noastre trebuie să facă un plan de încetare a participării Turciei la programul F-35. Deși vrem să ne menținem relația valoroasă, Turcia nu va primi F-35 dacă va accepta S-400.” i-a scris Patrick Shanahan, interimarul de la Pentagon lui Hulusi Akar, ministrul turc al Apărării. 

Ultimatum pentru Turcia: Ori F-35, ori S-400

Din punctul de vedere al Statelor Unite, sistemul de rachete antiaeriene S-400, produs de Rusia, nu este compatibil cu standardele NATO. De asemenea, există riscul ca secrete ale F-35, cel mai ambițios și scump program de armament făcut vreodată în lume, să ajungă la Moscova. Washingtonul a recomandat Ankarei să cumpere rachete Patriot, dar turcii au spus că oferta nu e la fel de bună.

Turcia este o țară implicată activ în construcția acestei aeronave avansate, nu doar client. Companii turcești produc peste 900 dintre piesele lui F-35. Patru avioane, gata de livrare aviației turce și marcate cu însemne turcești, se află în prezent în Statele Unite. Piloți turci se antrenează acolo pe ele. Dar, dacă Turcia nu renunță la S-400, piloții vor fi trimiși acasă, fie că și-au terminat cursurile, fie că nu, iar avioanele vor rămâne la americani.

Președintele turc Recep Erdogan este un mare susținător al S-400, unul dintre cele mai performante sisteme antiaeriene din lume. Liderul de la Ankara a spus în repetate rânduri că țara lui nu va renunța la înțelegerea cu Moscova. Rușii, la rândul lor, au anunțat că vor livra primele sisteme S-400 în vrea două luni, a scris BBC.

Turcia are a doua cea mai mare armată din NATO, după Statele Unite.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Posibil premier britanic: Am consumat COCAINĂ! Abia am scăpat de închisoare!
Michael Gove, ministrul britanic al Mediului și unul dintre fruntașii cursei pentru înlocuirea Theresei May, ...