13 iunie – primele deportări din Basarabia și Mineriada care a speriat lumea

Valentin Borcea ACTUALITATE POLITIC SOCIAL

13 iunie poate fi considerată una dintre cele mai groaznice zile din istoria poporului român. În 1941, începea primul val de deportări ale elitei românești din Basarabia și Bucovina ocupate, făcute de sovietici. Iar în 1990, o altă putere de sorginte sovietică folosea minerii ca să bată tinerii adunați în centrul Bucureștiului ca să ceară libertate, democrație și renunțarea la comunism. Ambele evenimente tragice au lovit în spiritul poporului român, în momente de mare încercare.

13 iunie 1941 – Primele trenuri cu români pleacă din Basarabia și Bucovina în Siberia

Teroarea comunistă împotriva populaţiei Basarabiei şi Bucovinei de Nord a început imediat după ocuparea acestor teritorii româneşti în 28 iunie 1940. Apogeul terorii a fost noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. În listele deportaţilor au fost incluşi foşti legionari, dar şi foşti activişti ai partidelor democratice româneşti, precum Partidului Naţional Ţărănesc şi Partidului Naţional Liberal.

Alte persoane vizate proveneau din rândurile marilor latifundiari, comercianţilor, jandarmilor, albgardiştilor ruşi etc. Toți erau percepuți ca o amenințare la adresa URSS. Deportarea din iunie 1941 a vizat cca. 32 mii de persoane din Basarabia, Bucovina de Nord şi ţinutul Herţei. Dintre acestea, cca. 6 mii urmau să fie arestate, iar cca. 26 mii – deportate, a relatat Europa Liberă. 

O ceremonie de comemorare a avut loc astăzi la monumentul victimelor deportărilor, amplasat în fața gării centrale din Chișinău. Mărturiile supraviețuitorilor sunt terifiante și acum, 78 de ani mai târziu.

„Tăticul meu a sărit în ajutor când au anunțat vecinii că iată, îl ridică pe fratele mai mare. El a luat copilul în brațe și îl ajuta. Copilul nu voia să urce în vagon. Plângea, că erau bocete în gara din Drochia. În timpul ăsta, un soldat rus i-a dat cu patul armei pe spinare, i-a luat copilul și l-a aruncat în vagon”, a spus Mihai Postovan, veteran al Armatei Regale Române pentru Radio Chișinău. 

13 iunie 1990 – începe mineriada care a șocat tot globul

În 1990, românii inventau un nou cuvânt care avea să intre imediat în limbajul universal: mineriadă. Adică intervenția brutală a minerilor aduși cu trenul din Valea Jiului împotriva contestatarilor noului regim Iliescu, care dorea un comunism cu față umană. Minerii erau folosiți cu trupe paramilitare de șoc de noua putere neocomunistă. Până la 13 iunie, avuseseră deja loc două mineriade, dar nici una așa de violentă.

În dimineaţa de 13 iunie 1990, trupele ministerului de interne au evacuat ultimii manifestanţi din Piaţa Universităţii, sub pretextul că Parlamentul – ales la 20 mai – trebuia să îşi înceapă lucrările. Scenele violente au fost înregistrate de presa românească şi străină.

Violenţele au degenerat şi au dus la devastarea sediilor Ministerului de Interne, Poliţiei Capitalei şi SRI. Televiziunea şi-a întrerupt emisia, iar preşedintele Iliescu le-a cerut minerilor să vină în Capitală pentru restabilirea ordinii.

La ora 17, în balconul Universităţii apare liderul studenţilor, Marian Munteanu, care face apel la calm şi la evitarea violenţelor. Totuşi, sediile Ministerului de Interne, Poliţiei Capitalei şi SRI sunt atacate cu pietre şi sticle incendiare.

În jurul orelor 19, martori la evenimente au declarat că s-au auzit primele împuşcături din sediul Ministerului de Interne şi se înregistrează primii doi morţi.

Seara, aproape 2000 de persoane se adună în faţa Televiziunii, dintre care unii consideraţi lideri intră pentru discuţii cu conducerea TVR. Spiritele se agită şi manifestanţii încep să arunce şi aici cu pietre şi sticle incendiare. În urma violenţelor, conducerea Televiziunii decide întreruperea emisiei, ceea ce generează panică.

Încă de la ora 17, guvernul apelase la Armată, iar garnizoana Bucureşti intrase în alertă.

TVR reia transmisia şi difuzează comunicatele preşedintelui Iliescu şi guvernului Roman, care vorbesc despre o rebeliune legionară în vederea răsturnării ordinii stabilite prin alegeri.

Se face apel la mineri pentru a se deplasa în Bucureşti pentru „a restabili ordinea şi a apăra democraţia”.

În jurul orei 1 noaptea, Armata preia controlul şi împrăştie manifestanţii de la Televiziune şi Ministerul de Interne.

În dimineaţa zilei de 14 iunie, în Capitală ajung trenurile cu aproape 10.000 de mineri care declanşează o serie întreagă de violenţe asupra locuitorilor Bucureştiului, violenţe care au marcat profund perioada tranziţiei, a scris BBC 

Minerii au devastat sediile partidelor istorice, PNL şi PNŢCD, sediile Institutului de Arhitectură şi Universităţii din Bucureşti, au arestat ilegal mii de persoane şi au bătut cu cruzime oameni consideraţi vinovaţi pentru evenimentele petrecute în 13 iunie, în principal studenţi şi intelectuali.

Oficial au fost înregistraţi 4 morţi, dar neoficial, numărul lor a fost de aproape 10 ori mai mare.

Loading...
Admin Image

Calea Sigura pentru Dolj

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Tăriceanu: Iohannis, un trântor solemn, un politician – creație de laborator
Călin Popescu-Tăriceanu îl atacă dur pe Klaus Iohannis, după semnarea chiar de ziua președintelui a ...