GRECO, de acord cu „imunitatea funcțională” pentru magistrați, chiar dacă fac abuzuri

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC

Raportul GRECO cuprinde, la punctul 50, o informație foarte interesantă. Instituția nu vede cu ochi buni tragerea personală la răspundere a judecătorilor și procurorilor care fac abuzuri. Nu este menționată direct SIIJ, dar aluzia este clară.

GRECO ar vrea ca magistrații care greșesc să fie sancționați și nu prea.

GRECO este de părere că sistemul de răspundere personală a judecătorilor și procurorilor în legătură cu exercitarea funcției este, în sine, discutabil, deoarece poate avea un efect de intimidare a independenței lor față de executiv, de ex. ar putea fi folosit ca mijloc de influență nejustificată asupra sistemului judiciar, dacă nu este însoțit de garanții suficiente.

Erorile judiciare ar trebui, de preferință, să fie abordate prin recursul la o instanță superioară sau ca o problemă disciplinară care trebuie să fie tratată în cadrul sistemului judiciar însuși, în funcție de caracterul erorii.

Această poziție este îmbrățișată și de GRECO, conform acesteia
membrii sistemului judiciar putându-se bucura chiar de „imunitate funcțională”, astfel cum se reflectă în mai multe rapoarte. Cu toate acestea, România este unul dintre puținele state membre în care legea prevede o răspundere personală extinsă pentru judecători și procurori pentru erori în exercitarea funcției lor, chiar și după pensionare. Într-o astfel de situație, trebuie să existe garanții clare, astfel cum au afirmat mai multe alte organisme ale Consiliului Europei (Comisia de la Veneția, CCJE și CCPE).

Raportul GRECO, publicat! Tăriceanu: Opinia unor experți străini care nu cunosc realitatea

Premierul Poloniei, țară care a încercat propria reformă în justiție, a spus foarte clar de ce sistemul nu se poate autoregla – oamenii se apără între ei.

„Peste 100 de judecători și procurori din perioada stalinistă au activat până în anii 1980. Cred că unii mai sunt în viață și acum. Nimeni nu a fost pedepsit deoarece judecătorii aflați mai sus pe scara ierarhică își protejează colegii. Este injustiție pe față. 

Premierul Poloniei: Justiția e condusă magistrați comuniști! Reforma e necesară!

Loading...
loading...

One Comment

  1. Uzurpatul atribut al CSM din art 134 din constitutie de o lege ordinara de cardasia penala legislativ+ executiv+ CSM+ ICCJ+ CCR zice altceva la alin (2)- CSM indeplineste rolul de instanta de judecata in domeniul raspunderii disciplinare a judecatorilor si procurorilor..

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Tăriceanu pune în oglindă RAPORTUL GRECO și opinia DANEI GÎRBOVAN despre cazul Portugaliei
CĂLIN POPESCU TĂRICEANU este primul lider politic care ia atitudine față de Raportul GRECO, atât ...