ADEVĂRATA semnificație a zilei de 14 iulie, ascunsă de Franța! Știi care e?

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL

Contrar părerii generale, pe 14 iulie nu este celebrată doar căderea Bastiliei. În 1880, când data a fost aleasă drept zi națională de a Treia Republică Franceză, 14 Iulie sărbătoarea două evenimente.  Este vorba de Cucerirea închisorii Bastilia din 1789 și Sărbătoarea Federației din 1790. Aceasta din urmă marca un an de la căderea temutei închisori, sfârșitul absolutismului și nașterea monarhiei constituționale franceze. Totuși, această din urmă semnificație a zilei de 14 Iulie aproape a fost uitată de tot, după aproape 150 de ani de republicanism.

14 iulie a fost marcată ca sărbătoare în Franța în 1790, când la Paris a avut loc Fête de la Fédération. Data a fost aleasă că coincidă cu luarea cu asalt a Bastiliei, deși acest eveniment nu era celebrat. În schimb, era marcată trecerea la o monarhie constituțională și crearea unei Adunări reprezentative.

Regele Ludovic al XVI-lea

Celebrările au avut loc pe Champ de Mars, acum spațiul verde dintre Turnul Eiffel și Domul Invalizilor, dar atunci un câmp aflat cu mult în afara Parisului. Acolo a fost construit un stadion uriaș care putea găzduit 100.000 de oameni.

Fete de la Federation

Au venit francezi din toate colțurile țării, țărani, soldați și clerici, ca să celebreze unitatea națională și noua monarhie constituțională

O liturghie a fost oficiată de Charles-Maurice de Talleyrand, episcop în timpul Ancien Regime, devenit apoi unul dintre cei mai influenți oameni din istoria Franței. Apoi Marchizul de Lafayette, eroul Revoluției Americane, a condus jurământul pe care l-au făcut toți deputații din Adunarea Națională

„Jurăm să fim mereu fideli Națiunii, Legii și Regelui, să apărăm cu toată puterea noastră Constituția decisă de Adunarea Națională și de Rege, și să rămânem uniți cu toți francezii prin legături indisolubile de fraternitate” 

Lafayette la jurământ

Apoi, Regele Ludovic al XVI-lea a făcut un jurământ similar: „Eu, Regele Francezilor, jur să folosesc puterea dată mie de către actul constituțional al Statului, să apăr Constituția așa cum a fost ea dată de către Adunarea Națională și acceptată de către mine”. Regina Marie Antoinette și Delfinul (prințul-moștenitor) au susținut jurământul suveranului.

Până atunci, Regele era „al Franței și Navarei”. Folosirea sintagmen „Regele Francezilor” inaugura o monarhie populară, care lega Coroana de popor, nu de teritoriu.

După terminarea celebrărilor oficiale a început o uriașă sărbătoare câmpenească. În curtea Château de la Muette din Paris, a fost oferită o masă pentru 20.000 de oameni. S-a băut, s-a mâncat, s-a dansat și s-a cântat ca în povești, trei zile și trei nopți. Sărbătoarea s-a încheiat abia pe 18 iulie.

Loading...

One Comment

  1. Borcea, de ce mama dracului nu-ti corectezi textul si ne pui in situatia sa-ti citim gunoiul !!!
    Cit ai incasat pentru aceasta incropeala ?!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Emmanuel Macron, HUIDUIT la parada militară. Poliția a BĂTUT protestatari! (VIDEO)
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost întâmpinat cu huiduieli și strigăte atunci când a ajuns ...