OMUL începea acum 50 de ani cea mai ambițioasă misiune: drumul către LUNĂ!

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL

Acum 50 ani, la 16 iulie 1969, începea cea mai ambițioasă misiune spațială din istoria omenirii. Apollo 11 – adică Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Michael Collins – decolau de la Cape Canaveral din Florida către o destinație unde nimeni nu mai fusese: LUNA.

Era îndeplinirea obiectivului trasat de John F. Kennedy în 1962: „Am decis să mergem pe Lună în această decadă nu pentru că este ușor, ci pentru că este greu. Ca să facem asta, să o facem corect și să o facem primii până la sfârșitul acestei decade, trebuie să fim îndrăzneți. Cerem binecuvânarea lui Dumnezeu pentru cea mai periculoasă și măreață aventură începută vreodată de om”. 

La ora 13:32 GMT, la 16 iulie 1969, racheta Saturn V care avea misiunea Apollo 11 în vârf își lua zborul. Era și a rămas și acum cea mai puternică rachetă creată vreodată. Proiectanții au avut un singur scop: să facă un vehicul care să ducă omul pe Lună.

Zeci de milioane de oameni au urmărit lansarea fie din jurul Cape Canaveral, fie la televizor, fie la radio. Evenimentul a fost televizat în direct în 33 de țări.

Eșecul nu era o opțiune. URSS aproape că învinsese SUA în cursa către spațiu. Toate premierele au fost în dreptul sovieticilor – primul satelit, primul câine, primul om, prima femeie, prima ieșire în spațiu, etc. Americanii mai avea o singură șansă, țelul suprem al cursei spațiale: Luna. NASA știa că URSS lucrează la propria misiune către satelitul natural al Terrei, dar știa că steagul american trebuia să fie primul acolo.

La 20 iulie 1969, fix asta s-a întâmplat. Modulul lunar, în care erau Armstrong și Aldrin, a aselenizat. Sute de milioane de oameni de pe tot globul au urmărit în direct la TV acest moment de o importanță covârșitoare. Românii au fost printre puținii norocoși din Blocul Estic care au putut vedea aselenizarea așa cum s-a întâmplat.

„TRANQUILITY BASE HERE. THE EAGLE HAS LANDED” – cuvintele lui Neil Armstrong care au răsunat în case de pe tot globul. 

După câteva ore de pregătiri, comandantul Apollo 11, Neil Armstrong a ieșit din modulul lunar și a pus piciorul pe Lună.

„ESTE UN MIC PAS PENTRU OM, DAR UN SALT URIAȘ PENTRU OMENIRE” a spus el în acel moment istoric. 

La câteva minute, a coborât și Buzz Aldrin pe Lună. El a avut misiunea de la înfige steagul Statelor Unite în solul tare al Lunii.

Neil Armstrong și Buzz Aldrin au stat câteva ore pe suprafața Lunii. Au colectat mostre, au lăsat echipamente științifice și apoi au decolat și s-au întâlnit cu modulul de comandă, cu Michael Collins la bord, care îi aștepta pe orbita Lunii. Pe 24 iulie, cei trei astronauți au ajuns pe Pământ, unde au fost primiți ca eroi.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
„Vrem să vedem extratereștri”! 1,5 milioane de oameni vor să intre forțat în Area 51
Totul a început ca o glumă, dar care a căpătat proporții de neimaginat. O pagină ...