Unităţi de elită ale SERVICILOR SECRETE ruseşti vor să destabilizeze EUROPA

Andrei Marcu Uncategorized

O nouă entitate GRU (unitate de elită a serviciilor secrete ruseşti) este urmărită de mai mult de zece ani de către intelligence-ul european.

“Prima campanie de destabilizare a dus-o în Republica Moldova, urmată de otrăvirea unui traficant de arme în Bulgaria şi apoi de o lovitură de stat în Muntenegru, scrie publicația americană New York Times.

Deși fiecare dintre operațiunile sus-numite au purtat amprentele serviciilor de informații rusești, autoritățile europene le-au văzut inițial ca fiind atacuri izolate și fără legături între ele, precizează NY Times.

Oficiali ai serviciilor de securitate din occident au ajuns acum la concluzia că aceste operațiuni, și, probabil, multe altele, fac parte dintr-o campanie coordonată și continuă de destabilizare a Europei, executată de o unitate de elită din cadrul sistemului de informații ruse, calificat în subversiune, sabotaj și asasinate, mai comentează autorul.

UM, nedescoperită

Grupul, cunoscut sub numele de Unitatea 29155, a funcționat cel puțin un deceniu fără a fi descoperit. Oficiali ai serviciilor de securitate din patru țări occidentale au declarat că nu este clar cât de des este mobilizată unitatea și avertizează că este imposibil de știut despre următoarele ținte ale acesteia.

Scopul Unităţii 29155, despre care nu se ştia anterior, evidenţiază amploarea acţiunilor preşedintelui rus, Vladimir Putin, împotriva Occidentului, liderul de la Kremlin impunând o politică de „război hibrid”, un amestec de propagandă, atacuri cibernetice și dezinformări privind posibile conflicte militare, se arată în articol.

Ruşii sunt nemiloşi

„Cred că am uitat cât de nemiloși pot fi rușii”, a declarat Peter Zwack, un ofițer de informații militare pensionat și fost atașat al apărării la Ambasada Statelor Unite la Moscova, pentru NY Times. Zwack a menționat, de asemenea, că nu știa de existența Unității 29155.

Nici purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, și nici Ministerul de Interne rus nu au comentat până la acest moment aceste informații.

citeşte şi: O lege de-a lui LIVIU DRAGNEA a trecut „fluierând” prin Senat

Ascunsă în spatele zidurilor de beton ale centrului specializat de pregătire din estul Moscovei, unitatea se sub comanda agenţiei ruse de informaţii militare GRU, scrie NY Times. Deşi nu se ştie multe despre GRU, agenţiile de informaţii occidentale au început să aibă un tablou mai clar al acestei structuri, în ultimii ani. În lunile de dinaintea alegerilor prezidenţiale din 2016, oficiali americani spun că două unităţi ale GRU, cunoscute ca 26165 şi 74455, au spart serverele Comitetului Naţional Democrat şi e-mailurile lui Hilary Clinton, pentru ca apoi să publice comunicările interne.

Ofițerii de la unitatea 29155 au misiuni și în țările europene. Unii sunt veterani decorați ai celor mai sângeroase războaie duse de Rusia, inclusiv în Afganistan, Cecenia și Ucraina. Operațiunile lor sunt atât de secrete, conform evaluărilor efectuate de serviciile de informații occidentale, încât existența unității este cel mai probabil necunoscută chiar și de către ceilalți operativi GRU.

Loading...
loading...

One Comment

  1. Marcule, sterge-te frate la cur cu mizeria asta pentru prosti si lasa-te de meserie ca esti un ratatat.
    Cum adica ma, ”o noua entitate GRU” care ”este urmărită de mai mult de zece ani de către intelligence-ul european.”
    Macar stii ce profil si specific de munca informativa are GRU ???

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
DĂNCILĂ a recuperat doi parlamentari de la Pro România
După încheierea Forumului Agricultorilor, Viorica DĂNCILĂ le-a povestit jurnaliştilor cum i-a convins pe doi dintre ...