DEZVĂLUIRI / Dan Barna a condus o filială a ELSA, o organizaţie a serviciilor secrete
Dan Barna a trecut în CV că a fost vicepreşedinte al Asociaţiei Europene a Studenţilor la Drept” (ELSA România) în 1996, în timp ce era student în Anul III la Facultatea de Drept din București (1994-1998); Barna a deținut funcția până în 1999 deși a absolvit Dreptul în 1998. Intresant este că apoi, deși nu mai era student, Dan Barna a fost Președinte ELSA România din 1999 până în 2001, conform CV-ului candidatului la preşedinţie, dezvăluie ziuanews.ro.
Până aici nimic rău. Să fii şef al unei organizaţii studenţeşti e de bine. Răscolind prin pagina de web a ELSA România, stupoare, nu găseşti vreun Barna vicepreşedinte, doar ca director financiar. De ce a trebuit să mintă Dan Barna?
Citeşte şi: Barna, terminat ! Coldea i-a stabilit înlocuitorul. Vezi cine REAPARE pe turnantă!
Mergând pe firul Asociaţiei Europene a Studenţilor la Drept, aflăm că ea s-a format la iniţiativa a cinci studenţi, în 1981, de etnii diferite: ungară, poloneză, germană
şi austriacă, cărora, aflaţi într-un compartiment de tren, le-a venit
ideea înfiinţării unei asociaţii europene a studenţilor în drept. Nu e fany?
Atenţie! În plină perioadă a comunismului, când asocierile cu străinii erau aspru pedepsite, chiar şi în fostele ţări ale Pactului de la Varşovia, cei patru est-europeni se încârdăşeau cu un vest-european. Dubios, nu?
Toată operaţiunea de schimb între studenţi n-ar fi fost desconspirată dacă numărul membrilor nu ar fi crescut. Aşa serviciile de informaţii britanice şi franceze penetrează ELSA International. Aşa puterile vestice află că reţeaua e controlată de serviciile secrete ale ţărilor din spaţiul răsăritean.
AVH (Ungaria), SB (Służba Bezpieczeństwa – Polonia), HNaA (Austria), BND (Germania Federala), KGB (URSS), viitorul FSB (Rusia) spionau sferele greu accesibile ale tineretului occidental, pentru a oferi informaţii guvernelor lor.
Agenţii serviciilor secrete est-europene
Potrivit informaţiilor britanicilor, cei cinci studenţi care au fondat organizaţia erau toţi racolaţi de serviciile din ţările lor, presupunerea fiind ca ELSA este de fapt o construcţie a serviciilor secrete care doresc formarea unor studenţi la drept, într-un mediu paneuropean, viitoare cadre poziţionate în companii, magistratură, politicieni, pioni principali în pârghiile de putere, relatează sursa citată.
Ideea scouterilor de inteligenţă nu era nouă. Skuls & Bones activa în SUA, Aspen Institute era la un nivel mai înalt, tot înfiinţate de intelligence-ul american.
În toată povestea românii nu erau implicaţi până în 1990, când o serie de studenţi la Drept înfiinţează filiala din România. La început SRI nu părea conectat. De abia în 1993, Virgil Măgureanu, şeful SRI de atunci, pune geana pe băieţii şi fetele ELSA. In raportul SRI din 1993 apare pentru prima oară o succinta informare despre mediul studenţesc intern şi internaţional şi pericolul ca acesta sa fie penetrat de „forţe oculte, cu interese opuse celor ale României, care doresc să racoleze studenţii, oferindu-le oportunităţi de muncă în ţările occidentale, cu salarii tentante.” În 1994 se dezvoltă tema, concluzionându-se: „Serviciul Roman de Informaţii a luat toate măsurile ca mediul studenţesc, în special cel al universităţilor de drept, să fie protejat de interferenţele ostile siguranţei naţionale a României.”
Elemente proaspete
La începutul anului 1996, pentru sporirea vigilenţei, în conducerea ELSA penetrează elemente noi. Dan Barna, actualul preşedinte al USR devine vicepreşedinte ELSA România. În 4 ani, ELSA s-a extins de la 2 filiale locale lipsite de activităţi la 8 filiale active. ELSA România este singura asociaţie a studenţilor la drept care activează la nivel naţional, reunind aproximativ 1.000 de membri din Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș şi Timişoara, se lăudau muşterii.
Foarte interesant este că potrivit site-ului românesc al ELSA la conducerea asociaţiei studenteşti îi urmează Cristian Seidler. Acest lucru se află din cadrul asociaţiei nu de pe CV-ul celui care îi e lui Dan Barna, mâna dreaptă. De ce Seidler nu se laudă cu vicepreşedinţia ELSA?
După anul 2000, strategia se schimbă. Mulţi tineri plecaţi la schimburi studenţeşti sau la studii aprofundate sunt rechemaţi în ţară. Li se distribuie o serie de roluri. Reîntoarcerea lor cu pompă e regăsită şi la alţi fii de nomenclaturişti.
Securitatea a trecut la un alt nivel
Profilul lui Seidler şi al lui Barna sunt tipice conservelor, care sunt relocate la ordin, oricând şi oriunde.
În 2016, Seidler şi Barna adună colegi şi fondează Uniunea Salvării Naţionale. Şi de aici acuzaţiile că USR e partidul securităţii au curs neîntrerupt.