Marea Neagră ar putea elucida MISTERUL Potopului lui NOE
Arheologii marini au descoperit recent în MAREA NEAGRĂ, în apropiere de Nessebar, Bulgaria, cel mai vechi naufragiu intact din lume: o navă comercială elenă de la aproximativ 400 Î.C., conservată foarte bine pe fundul mării, informează BBC.
În plus, unii experţi britanici, dotaţi cu aparatură ghidată de la suprafaţă, consideră că aici ar putea descoperi eşantioane geologice care să rezolve misterul potopului de pe timpul lui Noe. Ei cred că forajele marine i-ar ajuta să demonstreze că Marea Neagră era la început un lac de apă dulce, iar apoi a fost invadat de apă multă.
Arheologii acvatici CRED că Marea Neagră a fost un lac de apă dulce
Unii experți cred că în urmă cu 7.000 de ani Marea Neagră era doar un mic lac cu apă dulce. EșANTIOANE geologice forate din fundul mării ar putea în cele din urmă să rezolve misterul dacă aici s-au năpustit apele potopului.
Echipa anglo-bulgară, condusă de prof. Jon Adams de la Universitatea din Southampton, în parteneriat cu Centrul de Arheologie Subacvatică, a descoperit anul trecut o navă comercială greacă de 2.400 de ani, pe lângă mai mult de 60 de epave găsite în apele adânci. Noua descoperire a încântat-o pe arheoloaga Georgieva care a auzit poveşti despre misterele din adâncuri de la predecesorii săi din Muzeul din Nessebar. Când a văzut cârma, băncuţele de lemn, obiectele ceramice prin scanerul ROV 3D, a exclamat: „asistăm la cea mai spectaculoasă descoperire de până acum”.
––> CONTINUARE
Epoca de aur a Mării Negre
Georgieva este de acord cu alți arheologi marini că intrăm într-o epocă de aur a descoperirii în jurul MĂRII NEGRE.
Faptul că navele conservate impecabil pot fi găsite aici se datorează unui fenomen acvatic unic, a explicat celebrul explorator al adâncurilor mărilor, Dr. Bob Ballard: aşa numita „mare ANOXICĂ” de sub Marea Neagră: apă rece, moartă, cu un strat fără oxigen, sub apele calde, opale, familiare vizitatorilor.
Ballard este un oceanograf foarte cunoscut în lume. El a condus la operaţiunea de scoatere la lumină a epavei Titanicului în 1985, fiind însă fascinat de lumea neagră a apelor fără oxigen, de marea anoxică.
Lipsa de oxigen conservă vestigiile
Arheologii sunt foarte optimişti în legătură cu cercetările de la Nessebar, pentru că în universul marin din zonă doar câteva bacterii pot supravieţui. Se crează, în timp, o stază, care permite şi mumificarea oamenilor, explică cercetătorii acvatici.
Ballard a mai fost în perioada 1999-2014 în zona bulgărească a Mării Negre, descoperind zeci de nave perfect conservate, inclusiv o navă comercială otomană cu resturi umane.
Georgieva și Ballard au povestit stupefiaţi că explorarea de pe fundul MĂRII NEGRE oferă noi indicii într-un alt mister, poate chiar mai mare, cel al Potopului de pe timpul lui Noe. Cei doi speră să descopere împreună primele dovezi din lume că deversările mari de apă au avut loc pe timpul catastrofei descrisă de trei cărţi de religie. Ei cred în versiunea că Marea Neagră era doar un lac. Speră să găsească pe fundul Mării vestigii umane sau necropole, zona fiind intens populată, pentru a fi primii care să exclame: „Potopul a avut loc. Avem primele probe.”