TESTELE PISA / Rezultate dezastruoase pentru elevii români. 44% nu înţeleg ce citesc

Marius Ghilezan ACTUALITATE ANALIZE Principal SOCIAL

Dacă ESTONIA, fostă ţară din lagărul comunist, ocupă o poziţie fruntaşă în Programul pentru Evaluare Internațională (Programme for International Assessment – Pisa ), România are cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani la testele PISA.

Citeşte şi: SISTEMUL EDUCAŢIONAL DIN ESTONIA / Aproape cel mai performant din lume. Care e secretul?

Aceste teste care se dau eleviilor de 15 ani în sistemele educaţionale din ţările membre ale OECD arată cât de pregătiți sunt şcolarii la capitolul matematică, științe și citire. Rezultatele la testarea PISA 2018 au fost afișate marți dimineață, pe site-ul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Învăţământul românesc involuează în ultimii trei ani

Datele sunt dezastruoase. România ocupă locul 47 din 79. Gradul de analfabetism funcțional este la cote maxime. 44 la sută dintre elevi nu înțeleg ce citesc. Clasamentul este dominat din nou de China, Estonia și Canada, iar la coada clasamentului se situează Republica Dominicană, Filipine și Spania.

La citire, România a obținut un scor de 428 de puncte, în scădere cu 6 puncte față de testarea PISA 2015 și cu 10 puncte mai puțin decât în 2012, dar cu 4 puncte peste cel de la PISA 2009.

La matematică, însă, se înregistrează cea mai mare scădere, cu 14 puncte mai puțin față de PISA 2015 și 15 puncte față de PISA 2012.

Citeşte şi : SEVERIN, previziuni sumbre: “În doi ani, oamenii vor fi în stradă. Grupurile de patrioţi din instituţiile de forţă mai pot reacţiona”

La științe s-a înregistrat o scădere de 9 puncte față de 2015 și 12 puncte față de 2009.

Elevii români nu înţeleg ce citesc

Rezultatele României la PISA 2018, în comparație cu media țărilor OECD, sunt mai slabe decât în 2015 la cele trei capitole: matematică, științe și citire.

Raportul OECD arată că 59% dintre elevii din România au atins cel puțin nivelul 2 la citire, pe lângă o medie de 77% la nivelul OECD. Asta înseamnă că acești elevi pot cel puțin să identifice principală dintr-un text de mărime medie, pot găsi informația pe baza unor criterii explicite, uneori complexe și pot reflecta asupra scopului și formei unui text, atunci când sunt puși să facă asta.

De cealaltă parte 41% dintre elevi nu pot ajunge la nivelul 2, acesta fiind nivelul de analfabetism funcțional la citire. Analfabetismul funcțional este definit simplu prin faptul că un elev care citește un text nu poate explica și nu înțelege despre ce este vorba în textul respectiv.

La matematică sunt și mai mulți elevi care nu se descurcă nici măcar cu operații aritmetice de bază, procentul celor care nu ajung la nivelul 2 de dificultate în testele PISA 2018 fiind de 47%. De exemplu, nu s-au descurcat să compare distanța totală a două rute alternative sau să convertească prețuri din lei în valută.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Care e diferenţa dintre cele două fotografii istorice?
Memoria timpul va face diferenţa dintre două fotografii istorice. Una făcută de Regina Elisabeta a ...