Bulgaria va adopta Euro în 2023 dacă trece de „sala de aşteptare”

Marius Ghilezan ACTUALITATE POLITIC Principal

Cu o economie mult inferioară României, dar cu un curs LEVA – EURO stabil, Bulgaria s-a pregătit pentru adoptarea monedei EURO în 2024.

Țara balcanică și-a menținut finanțele stabile în încercarea de a fi primită în  “camera de așteptare a zonei euro.” 

Bulgaria, la un pas

Discuţiile pregătitoare pentru intrarea în SALA DE AŞTEPTARE sunt pregătite pentru sfârșitul lunii aprilie, anunţă Bloomberg.

Bulgaria a depus de trei ani cererea de intrare în mecanismul ratelor de schimb (ERM II). ”Nicio țară nu a fost acceptată în acest mecanism în ultimii zece ani, pentru că zona euro era în criză și nu s-a mai dorit extinderea”, atrage atenția Georgi Angelov, senior economist al Fundației pentru o Societate Deschisă din Bulgaria, potrivit Europa liberă.

Citeşte şi: Gata cu epoca medievală a relaţiei medic-pacient. S-a făcut marele anunţ!

Când o țară intră în acest mecanism, considerat „sala de așteptare pentru zona euro”, ar trebui să rămână în această zonă timp de cel puțin doi ani până a putea fi primită oficial în zona euro.

Guvernul de la Sofia lucrează pentru a depăși faza de îngrijorare anterioară a statelor euro, justificată de criza greacă.

Mulţi sunt îngrijoraţi că cel mai select club al zonei euro ar putea fi lăsat cu datorii suverane sau cu scandaluri de spălare a banilor după modelul Greciei, mai notează prestigioasa agenţie de ştiri americană.

Mai multe țări solicită să se alăture monedei unice

Cu bugete echilibrate și cel de-al treilea an consecutiv de niveluri scăzute ale datoriei publice, cu rata cea mai redusă dintre ţările aspirante, Bulgaria îndeplinește cele mai formale cerințe pentru adoptarea euro, pe care intenționează să o facă la începutul anului 2023.

Există o rată fixă ​​a cursul leva-euro, pe care atât guvernul cât și banca centrală intenționează să o păstreze până la schimbarea monedei, a spus Dimitar Radev, guvernatorul Băncii Centrale, citat de Bloomberg.

Strategii din Banca Naţională a României refuză să vorbească despre aderarea la zona Euro, lăsând pe seama politicienilor decizia de a scrie un plan de acţiune.

Până de curând îndeplineam doar una din cele patru cerinţe de aderare. Mugur Isărescu spunea recent că „trebuie să ne grăbim încet spre zona euro.”

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Marea Britanie continuă să colaboreze cu Huawei, în ciuda presiunilor americane
În timp ce România a adoptat conform “to do list-ului” dat de preşedintele SUA, Donald ...