Bulgaria va adopta Euro în 2023 dacă trece de „sala de aşteptare”
Cu o economie mult inferioară României, dar cu un curs LEVA – EURO stabil, Bulgaria s-a pregătit pentru adoptarea monedei EURO în 2024.
Țara balcanică și-a menținut finanțele stabile în încercarea de a fi primită în “camera de așteptare a zonei euro.”
Bulgaria, la un pas
Discuţiile pregătitoare pentru intrarea în SALA DE AŞTEPTARE sunt pregătite pentru sfârșitul lunii aprilie, anunţă Bloomberg.
Bulgaria a depus de trei ani cererea de intrare în mecanismul ratelor de schimb (ERM II). ”Nicio țară nu a fost acceptată în acest mecanism în ultimii zece ani, pentru că zona euro era în criză și nu s-a mai dorit extinderea”, atrage atenția Georgi Angelov, senior economist al Fundației pentru o Societate Deschisă din Bulgaria, potrivit Europa liberă.
Citeşte şi: Gata cu epoca medievală a relaţiei medic-pacient. S-a făcut marele anunţ!
Când o țară intră în acest mecanism, considerat „sala de așteptare pentru zona euro”, ar trebui să rămână în această zonă timp de cel puțin doi ani până a putea fi primită oficial în zona euro.
Guvernul de la Sofia lucrează pentru a depăși faza de îngrijorare anterioară a statelor euro, justificată de criza greacă.
Mulţi sunt îngrijoraţi că cel mai select club al zonei euro ar putea fi lăsat cu datorii suverane sau cu scandaluri de spălare a banilor după modelul Greciei, mai notează prestigioasa agenţie de ştiri americană.
Mai multe țări solicită să se alăture monedei unice
Cu bugete echilibrate și cel de-al treilea an consecutiv de niveluri scăzute ale datoriei publice, cu rata cea mai redusă dintre ţările aspirante, Bulgaria îndeplinește cele mai formale cerințe pentru adoptarea euro, pe care intenționează să o facă la începutul anului 2023.
Există o rată fixă a cursul leva-euro, pe care atât guvernul cât și banca centrală intenționează să o păstreze până la schimbarea monedei, a spus Dimitar Radev, guvernatorul Băncii Centrale, citat de Bloomberg.
Strategii din Banca Naţională a României refuză să vorbească despre aderarea la zona Euro, lăsând pe seama politicienilor decizia de a scrie un plan de acţiune.
Până de curând îndeplineam doar una din cele patru cerinţe de aderare. Mugur Isărescu spunea recent că „trebuie să ne grăbim încet spre zona euro.”