Ioan Aurel Pop, pledoarie pentru redeschiderea bisericilor: “la noi credinţa nu este ca la alte neamuri”

Alina Maria Bogdan ACTUALITATE Principal SOCIAL

Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, se miră, într-o postare pe pagina sa de socializare, că se vorbește de perspectiva redeschiderii parcurilor, a hotelurilor, a grădinițelor, școlilor și universităților, a sezonului la mare și la munte, dar nu se spune nimic despre cea a bisericilor.

“Nu am auzit mai nimic despre biserici și cimitire. Veți zice că nu asta are prioritate acum, că bisericile – fiind locuri de adunare a oamenilor – nu au cum să fie deschise și că cimitirele nu au de ce să primească oameni vii, ele fiind necropole, adică „orașe ale morților,” scrie academicianul.

Citeşte şi: Ioan Aurel Pop: a vorbi despre om fără să înţelegi naţiunea este „a uita ceva din bogăţia vieţii”

Prestigiosul istoric român precizează că nu face pledoarie pentru nerespectarea principiilor de distanţare socială, dar a ţinut să sublinieze că românii nu merg la biserici numai pentru slujbe sau evenimente religioase. “Foarte mulți români merg la biserică peste săptămână, preț de câteva minute, ca să se roage în liniște și chiar în singurătate, să fie doar cu Domnul și cu sfinții, să se despartă un pic de zgomotul străzii, de rele, de amenințări și de ispite”

El a mai spus: “La noi, credința nu este ca la alte neamuri. În multe locuri din Europa, mai ales în Occident și mai ales în țările nordice, bisericile – cu excepția monumentelor istorice vizitate de turiști – sunt, în afara scurtelor servicii divine, închise”.

„Un om mulțumit sufletește și împăcat cu Dumnezeu este mai puternic în fața primejdiei îmbolnăvirii, a amenințării bolii. El poate învinge mai ușor teama de boală și chiar boala. Orice individ fortificat sufletește întărește și forța fizică și morală a comunității”, scrie Ioan-Aurel Pop,
în Duminica Tomii a anului 2020

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Un guvern nu vrea stoparea carantinei prea devreme. Vezi care!
Are cea mai mică rată de mortalitate din ultima lună, dar guvernul rezistă la cererile ...