Făcuţi ticăloşi de primarul liberal Robu, jurnaliştii timişoreni se plâng lui Iohannis şi lui Orban

Marius Ghilezan POLITIC Principal SOCIAL

Mai mulţi jurnalişti din Timişoara au trimis un protest preşedintelui Klaus Iohannis, premierului PNL Ludovic Orban, faţă de  comportamentul josnic al primarului oraşului, Nicolae Robu, faţă de mass-media care nu-i cântă în slăvi. Formulele sale de adresare către ziarişti sunt de notorietate în zonă. Îi face ”nemernici”, ”ticăloşi”, ”hateri”, ”ziarişti de terasă”, ”terchea – berchea”, ”tonomate”, ”pseudo ziariști”, ”anti Timișoara”, etc.

Redăm integral textul protestului, precum şi lista semnatarilor

Noi, semnatarii acestei scrisori, vă transmitem, în numele redacțiilor pe care le reprezentăm, această scrisoare de protest față de derapajele grave de limbaj și de atitudine ale primarului Timișoarei și președinte al PNL Timiș, domnul Nicolae Robu. Constatăm, cu regret, că domnia sa a recidivat în atitudinea agresivă față de reprezentanții mass-media, aceasta atingând noi dimensiuni.

Citeşte şi: ASALTUL ROMÂNILOR PE PAGINA LUI VIKTOR ORBAN: “Nu uitaţi că am parcat armata în Budapesta!”

Vă reamintim că, în martie 2018, am organizat un alt protest public, din cauza limbajului folosit la adresa ziariștilor, când am decis să nu-i mai folosim numele timp de două săptămâni în relatări despre activitatea primăriei sau a partidului din care face parte, dar domnul primar Robu nu a înțeles nimic.

Expresiile preferate de acest domn la adresa jurnaliștilor care-și fac datoria înscrisă în codul etic, aceea de a observa, analiza, investiga, dar și de a critica a persoanelor publice, a celor cu responsabilități față de comunitatea ce i-a votat, sunt: ”nemernic”, ”ticălos”, ”hater”, ”ziarist de terasă”, ”terchea – berchea”, ”tonomate”, ”pseudo ziariști”, ”anti Timișoara”, și altele.

Totul a culminat, în 3 mai, de Ziua Mondială a Libertății Presei, când Nicolae Robu, a postat pe pagina personală de Facebook mesajul” La mulți ani, presei libere!”. ”La PUȚINI ani, tonomatelor!”. ”Urarea” primarului vine în contextul în care, în ultima perioadă, pe lângă jignirea jurnaliștilor, a trecut la acțiuni de discriminare și interzicerea accesului la informații publice – a refuzat, în repetate rânduri, să răspundă întrebărilor reporterilor unor publicații locale și a invitat preferențial, la evenimente publice, pe criterii stabilite de domnia sa, doar ”jurnaliști buni”.

Dorim să subliniem tehnica de persuasiune folosită de Nicolae Robu, repetând mereu expresia ”tonomat” pentru acei jurnaliști care nu-i laudă acțiunile, pe care, de altfel, le laudă singur! ”Urarea” vine în contextul în care DIICOT investighează acțiunea unei grupări interlope, care are legături cu un apropiat al primarului Robu, de asasinare a unui jurnalist timișorean.

Ce poate însemna ”La puțini ani” pentru organizațiile media din Timișoara, care îl critică, cu argumente, pe Nicolae Robu? Își dorește să dispară? Sau să se închidă? Să nu mai supraviețuiască? Să le fie închisă, fizic, gura celor care au o atitudine critică?

Orice interpretare am da, expresiile primarului care este în fruntea orașului unde s-a murit în 1989 pentru libertatea de exprimare sunt inacceptabile!

Protestul nostru se îndreaptă împotriva atitudinii inacceptabile a primarului Nicolae Robu, a abuzului limbajului incalificabil, a agresivității de exprimare și atitudine.

Cerem ca instituțiile și organizațiile din care face parte să se delimiteze de acest comportament public al cetățeanului Nicolae Robu.

Vă rugăm, de asemenea, să ne comunicați, cât mai curând posibil, care este atitudinea dumneavoastră față de acest domn, dar și care sunt criteriile de limbaj și comportament, pe care considerați că le încalcă.

Dorim să credem că într-o România autentică, în mileniul III, derapajele de orice fel nu vor rămâne nesancționate! Oamenii care ne reprezintă ar trebui să fie oglinda năzuințelor noastre, altfel, revoluția, libertatea, nu se regăsesc în detaliile practice, chiar dacă în teorie, ele vor fi sunând bine…

Sperăm că vocea noastră comună o să fie ascultată!

Cu întreaga noastră considerație,

Noi, reprezentanți ai presei bănățene, care, pentru conformitate, ne înscriem pe lista de mai jos:

 

Lia Lucia Epure, jurnalist, director, ”Ziua de Vest”.

Lucian Paulescu, jurnalist, redactor șef, ”Ziua de Vest”,

Adrian Marcu, jurnalist, director, ”Banatul Azi”,

Ovidiu Mărăscu, jurnalist, editor, ”Banatulmeu.ro”

Dragoș Boța, jurnalist, editor șef, ”Pressalert.ro”,

Corina Gluhovschi, jurnalist, director, CUB TV,

Sergiu Miat, jurnalist, editor ”Cotidianul” – redacția Timișoara,

Otilia Ghițescu, jurnalist, editor ”ȘtirideTimișoara.ro”

Gheorghe Gelu, editor, ”Sursadevest.ro”

 

Un medic timişorean a inventat una dintre cele mai eficiente imunoterapii oncologice din lume

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Şerban Nicolae ne descrie IOHĂNNITUL şi ORBĂNITUL, noile biruri impuse de noii fanarioţi
Puţini lideri politici au atenţionat executivul că impunerea de amenzi în situaţiile de urgenţă nu ...