Presa germană cere ca Iohannis să nu primească marele premiu “Carol cel Mare”

Marius Ghilezan ACTUALITATE POLITIC Principal

Anual, autorităţile din Aachen, comunitate aflată între Germania şi Franţa, conferă premiul „Carol ce Mare” pentru unitatea Europei. Candidat anul acesta, cu mari şanse, era Klaus Iohannis, singurul lider străin care a participat la semnarea Acordului de la Aachen, dintre Angela Merkel şi Emanoil Macron.

Jurnaliștii de la Frankfurter Allgemeine Zeitung i-au dedicat o pagină întreagă președintelui Klaus Iohannis în care aceștia se întreabă dacă el mai poate primi premiul Aachen Charlemagne (Carol cel Mare), având în vedere ”agitația sa împotriva ungurilor”. Este al patrulea articol în care șeful statului este criticat din cauza episodului ”Ungurii vor să fure Ardealul”, după materialele apărute în Der Spiegel, Neue Zurcher Zeitung (cel mai important ziar elvețian de limbă germană) și Deutsche Welle.

Citeşte şi: “România sărbătoreşte ziua în care Ungaria a pierdut 72% din teritorii”, titrează Voice of Europe

Jurnaliștii germani îi trec în revistă pe François Mitterrand și Helmut Kohl, Winston Churchill, Konrad Adenauer și Angela Merkel, Emmanuel Macron, Papa Ioan Paul al II-lea și Bill Clinton, care au primit această distincție ”pentru unitatea Europei”. Joi, președintele român ar fi trebuit să intre în liga selectă a câștigătorilor premierului Charlemagne dar din cauza pandemiei de coronavirus, ceremonia a fost amânată până la o dată incertă momentan.

”Criticii președintelui știu însă în ce zi ar trebui ca această ceremonie să aibă loc: Niciodată. Pentru că nu este vrednic pentru această onoare”, este replica dură din ziarul german FAZ. Jurnaliștii descriu în câteva rânduri trecutul istoric al maghiarilor în România și regiunile în care aceștia conviețuiesc cu românii și trec în revistă proiectul legislativ referitor la autonomia Ținutului Secuiesc, depus de reprezentanții lor în Parlament.

Culmea, în documentaţia de propunere a premiului se scrie că preşedintele Iohannis ocroteşte minorităţile naţionale.

Președintele Iohannis s-a dus la Aachen pentru nimic? Nu ne spune despre Action Plan UE 2.0 sau nu știe?

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
VIDEO-INEDIT/ Mai mulţi tineri solicită cumetria ministrului GRINDĂ
Mai mulți tineri focșăneni au mers la sediul PNL Vrancea să depună cereri de înrudire ...