“România sărbătoreşte ziua în care Ungaria a pierdut 72% din teritorii”, titrează Voice of Europe

Alina Maria Bogdan INTERNATIONAL POLITIC

România declară aniversarea Tratatului de la Trianon, prin care Ungaria pierde 72% din teritoriul său, o sărbătoare națională, sub acest titlu apare un material extrem de părtinitor Ungariei, în Voice of Europe, publicaţie a mişcării de dreapta din Europa.

„În punctul culminant al celor trei săptămâni de retorică naționalistă împotriva minorității etnice maghiare din țară, Parlamentul României a decretat 4 iunie zi de sărbătoare națională, pentru a comemora ziua în care Tratatul de la Trianon a rupt dintr-un întreg Transilvania  și a predat-o vecinei sale de est, România”, acest lucru susţine publicaţia, cu finanţare necunoscută.

Citeşte şi: Cum a ajuns un patron de pompe funebre director de spital?

Rezoluția a fost adoptată cu o majoritate covârșitoare – 235 de voturi da, 21 de voturi împotrivă și 25 de abțineri – iar acum aşteaptă doar semnătura președintelui Klaus Iohannis.

Unul dintre tratatele de pace care s-a încheiat oficial în Primul Război Mondial (notă: al doilea război mondial), Tratatul de la Trianon a împărțit peste două treimi din teritoriul Regatului Ungariei între vecinii săi. Acest teritoriu s-a repartizat Regatul României, Republicii Cehoslovacă, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor și – cel mai ironic – Primei Republici Austriace, care este considerată jumătatea Imperiului Austro-Ungar, care a fost implicată în declanşarea Războiului Mondial. Cea din urmă chiar nu a fost direct responsabilă de provocarea războiului, notează Voice of Europe.

Drept urmare, Ungaria a pierdut 72% din teritoriul său și 64% din populație a fost trecută la țările vecine.

Votul Parlamentului României este cel mai recent dintr-o serie de incidente care au dus la tensiuni în relațiile bilaterale.

La sfârșitul lunii aprilie, președintele Iohannis a ținut un discurs inflamant, în care a susținut că Partidul Social-Democrat (PSD), în colaborare cu RMDSZ (UDMR n.a.), a încercat să dea Transilvania Ungariei, menționând-ul şi pe premierul ungar Viktor Orbán, ca posibil instigator. Orbán a răspuns într-o manieră conciliantă, spunând că „nu va ridica încă mănuşa” aruncată de Iohannis, subliniind că atât Ungaria, cât și minoritatea etnică maghiară din România au un interes în menţinerea bunelor relaţii bilaterale.

Câteva zile mai târziu, premierul român, Ludovic Orban, s-a dat la Orbán pentru că a publicat pe facebook o fotografie cu globul pământesc, în care apărea Ungaria Mare, cu un mesaj care ura noroc elevilor maghiari.

Proiectul de lege, depus de parlamentarul social-democrat (PSD) și fost ministru de externe, Titus Corlățean, urmărea ca ziua de 4 iunie să fie o sărbătoare națională în România, în timpul căreia – la fel ca în toate celelalte sărbători naționale – drapelul național trebuie arborat pe toate instituțiile statului, mai susţine publicaţia amintită.

P.S. Parlamentul a adoptat-o.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Presa germană cere ca Iohannis să nu primească marele premiu “Carol cel Mare”
Anual, autorităţile din Aachen, comunitate aflată între Germania şi Franţa, conferă premiul „Carol ce Mare” ...