Standard & Poors recomandă mărirea pensiilor doar cu 10%

Marius Ghilezan ACTUALITATE ECONOMIC Principal

Agenţia de rating Standard & Poors a decis, vineri, să menţină scorul financiar al României la BBB-, dând un semnal guvernului de la Bucureşti să nu mărească pensiile.  Rezultatul analizei e că nu ne împrumutăm nici mai scump, nici mai ieftin, tot cu 4,3%, cu o dobândă de opt ori mai mare decât Bulgaria.

S&P crede că efectele negative fiscale induse de pandemie vor furniza Guvernului contextul politic pentru a reduce costul majorărilor de pensii prevăzute în septembrie 2020. Dar, în perspectiva alegerilor, agenţia crede că se va renunţa la majorarea iniţială şi pensiile vor creşte cu aproximativ 10% (în loc de 40% prevăzut în legislaţia anterioară), ceea ce va adăuga aproximativ 1% din PIB la deficitul bugetar în 2021, scrie Agerpres.

S&P estimează că economia României se va contracta cu 5,5% în 2020, după ce anterior previzionase un avans de 3,5%, şi se aşteaptă ca Executivul să revizuiască planificata majorare a pensiilor din acest an.

Citeşte şi: Ioan Aurel Pop îi ţine lui Iohannis o lecţie de istorie: discuția nostalgică despre vechi imperii și state multinaționale devine caducă

Restricţiile introduse pentru a stopa răspândirea pandemiei vor afecta semnificativ cererea internă, în special în trimestrul doi din 2020, avertizează agenţia. Mai mult, cererea externă slabă din partea partenerilor comerciali cheie va afecta semnificativ exporturile României pe ansamblul acestui an, din care peste 20% merg spre Germania şi 10% spre Italia, ţări care se vor confrunta cu recesiuni severe în 2020.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Tun de 1 MILIARD de Euro la ROMEXPO?
Insula Belina pare un mizilic. Două căsuţe şi un ponton. Acestea fac valuri pe internet. ...