Cum face Paul (26 de ani) MILIONUL din zmeuriș
Paul Căpușan și Delicium sunt două branduri cunoscute în Cluj. La doar 26 de ani, a reinterpretat un business cu fructe de pădure. A schimbat paradigma producătorilor autohtoni. Odată ce s-a lovit de condițiile împovărătoare ale hypermarket-urilor, pe de-o parte și pe de alta a lipsei forței de muncă, a ales varianta eating and take away.
Peste 11.000 de ardeleni i-au vizitat anul trecut plantația ajunsă la 3 ha. Contra 15 lei adulții și 10 lei copiii, fiecare visitator mănâncă atât cât poate. Dacă vrea să-și ducă și acasă, plătește 15 lei pe o caserolă, un preț mai mic decât în piață.
Visurile copilăriei se pot împlini
Copil fiind, Paul a descoperit la 12 ani în Austria o asemenea cultură. Împreună cu un verișor, a intrat și a halit pe rupte. Întors acasă, i-a bătut la cap, conform revistei Life, zilnic pe părinți. Ei erau oameni de afaceri. Aveau o firmă de construcții. I-a prins criza din 2008-2009 cu o serie de credite și investiții imobiliare. Tata și mama l-au ajutat cu know-how-ul și cu finanțarea achiziționării terenului. A început cu 1,5 ha. Acum are trei. Dar duce lipsă de culegători. Așa a decis să deschidă ferma către pofticioși.
Citește și: Cumetrie pluseristă: Soții Althamer aduși la putere. De ce l-au executat pe profesorul Burnei?
Pentru a-şi pune în practică planul de a deveni antreprenor, el a făcut Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, unde a deprinde tainele domeniului agricol, în care urma să investească. Prin anul III de facultate a decis să parieze banii de la nuntă şi economiile părinţilor pe o plantaţie de 1,5 hectare de zmeură, în valoare de 30.000 de euro.
Apoi au urmat extinderea culturii, diversificarea plantelor însămânţate şi construirea unei fabrici pentru procesarea materiei prime, etape ce au presupus investiţii de 150.000 de euro până în prezent.
S-a căsătorit recent. Din banii de nuntă și-a achiziționat utilaje. Acum face sucuri și dulcețuti Delicium, care s-au impus pe piața locală. Și-a făcut o firmă.
în 2018 a avut o cifră de afaceri de 28 de mii de lei, în 2019 a ajuns la 100 de mii de lei și în 2020 a trecut pragul de 300 de mii de lei. Pentru 2021 și-a propus să treacă pragul de 1 milion de lei.
THE ECONOMIST: “Din cauza eurocraților, ROMÂNIA va întârzia imunizarea”